Predstavljamo rešitev za težave s slabim zrakom in odvečno vlago – lokalno prezračevanje z rekuperacijo!

Sodobne hiše so iz materialov, ki dobro tesnijo in hkrati zelo slabo prepuščajo vlago. Zato se celo v novih hišah pri takšni gradnji pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki se večinoma nabira na notranji strani okenskih stekel, na zidovih pa se pojavijo temni, vlažni madeži. Enake težave nastopijo tudi takrat, ko v stari hiši zamenjamo okna ali hišo zapremo z novo energijsko učinkovito fasado. Vse to lahko preprečimo s samo eno lokalno prezračevalno napravo. Vlaga namreč po zraku zelo hitro potuje. Če želimo imeti ob tem še svež, ogret in filtriran zrak, potrebujemo seveda po eno lokalno napravo v vsaki sobi.

Kaj so lokalne prezračevalne naprave z rekuperatorjem?

To so naprave, ki nam z minimalno izgubo energije omogočajo prezračevanje ene sobe oziroma prostora. Z njimi iz prostora izčrpamo slab zrak in ga nadomestimo s svežim. Njihovo nameščanje je zelo enostavno, saj ne potrebujemo cevnega razvoda. Za vgradnjo takšne naprave potrebujemo le okroglo ali kvadratno odprtino ter električni priključek. Boljše lokalne prezračevalne naprave najdemo tudi na seznamu Eko Sklada, ki kupcem povrne od 25 % do 50 % celotne investicije (v letu 2014). Večinoma vse takšne naprave za svoje delovanje uporabljajo varčne EC motorje. Nekatere so opremljene s senzorji vlažnosti in fotocelicami za nočno avtomatsko tiho delovanje. Lokalne naprave lahko v spomladanskih in jesenskih mesecih tudi izklopimo, kar ne velja za centralne naprave, kjer se ne glede na letni čas zaradi cevnega sistema priporoča nenehno delovanje.

Naravno ali prisilno prezračevanje?

Za kakovostno bivanje je nujno potrebno, da vse bivalne prostore redno in učinkovito prezračujemo. S tem preprečujemo kopičenje zdravju škodljivih žlahtnih plinov in zmanjšujemo količino ogljikovega dioksida v zraku. Naravno prezračevanje ali prezračevanje z odpiranjem oken je zamudno in predvsem energijsko zelo potratno. Prisilno prezračevanje ali prezračevanje s prezračevalnimi napravami, ki vsebujejo rekuperator, je energijsko zelo učinkovito. V nasprotju z naravnim prezračevanjem  prisilno ni zamudno in je zelo enakomerno, saj nam nenehno zagotavlja svež zrak. Vse prezračevalne naprave so opremljene s filtri, ki onemogočajo vdor žuželk in mrčesa, kamor spadajo tudi nadležni komarji.

Predinstalacija za nove objekte in prenove

Dejstvo je, da v vsaki novi hiši potrebujemo prisilno prezračevanje, saj so zaradi uporabe novih materialov hiše zaprte in » ne dihajo«. Tisti, ki v svoji hiši ne želijo centralnega prezračevalnega razvoda ali vgradnja ni možna, si lahko namestijo ustrezno električno povezavo in plastične cevi, ki omogočajo poznejšo enostavno vgradnjo brez dodatnega vrtanja in dolbenja  sten. Pri nemškem podjetju Blauberg, ki ga v Sloveniji zastopa E2E d.o.o., so takšne cevi za eno napravo na voljo že za manj kot 20 EUR. Cevi so primerne tudi za tiste, ki se trenutno ne morejo odločiti, ali bodo vgradili prezračevalni sistem, hkrati pa jim takšna vgradnja cevi omogoča, da svojo hišo kadar koli pozneje brez večjega posega opremijo s prezračevalnimi napravami. Odprtine lahko začasno zapremo z mavčno ploščo ali stiroporjem. Ob poznejši montaži tako le odstranimo mavčne plošče, cev očistimo, napravo priklopimo na električno omrežje in jo potisnemo v že pripravljeno odprtino.

Za več informacij ali brezplačno informativno ponudbo pokličite uvoznika blagovne znamke Blauberg, podjetje E2E d.o.o., na telefonsko številko 02 620 98 05, pišite na info@e2e.si ali obiščite spletno stran www.e2e.si.

info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Prejšnji članekKrpan: Vzdržljive zunanje žaluzije
Naslednji članekFonaTerm: Cenejša sanacija toplotne izolacije
info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.