Vas vse višji računi za ogrevanje silijo v razmišljanje o zamenjavi ogrevalnega sistema?

Fujitsu TČ
Visoki stroški ogrevanja so lahko tudi posledica energetske neučinkovitost stavbe. Zato pred menjavo ogrevalnega sistema najprej predlagamo energetsko sanacijo stavbe s optimalno toplotno izolacijo, zamenjavo oken ter zelo priporočljivim aktivnim sistemom prezračevanja z rekuperacijo.
Če ste vse te ukrepe že izvedli pa ima vpliv na stroške ogrevanja rast cen energentov in neustrezen sistem ogrevanja. Naj poudarimo, da je investicija v nov ogrevalni sistem dolgoročna odločitev, ki bo z vami najmanj naslednjih 20 let.
Fujitsu-800x400-2
Trenutno in tudi dolgoročno predstavljajo najcenejše ogrevalne sisteme toplotne črpalke, najdražji pa so sistemi na kurilno olje, utekočinjen naftni plin in neposredno električno ogrevanje, kot so električne peči, električno talno gretje, IR paneli … Toplotne črpalke pridobijo okrog 80 odstotkov vse potrebne energije za ogrevanje iz obnovljivih virov, preostalih 20 odstotkov pa predstavlja električna energija. Ne pozabite, da tudi peči na olje in plin poleg energenta potrebujeta za svoje delovanje tudi električno energijo. Za razliko od ostalih načinov ogrevanja lahko toplotno črpalko uporabimo tudi za poletno ohlajanje prostorov.
Samo za primerjavo – pri električnem talnem gretju ali ogrevanju z IR paneli dobimo za eno enoto vložene električne samo eno enoto ali pa še raje malo manj) toplotne energije. Sodobne toplotne črpalke, kot so na primer japonske Fujistu Waterstage, delujejo z “dodano vrednostjo” tudi do zunanje temperature 25 stopinj Celzija pod lediščem.
Na tej povezavi si lahko ogledate celotno linijo Fujitsu toplotnih črpalk.
Dines 3

7-krat “ZA” Fujitsu Waterstage toplotne črpalke

1. Manj emisij CO2

Gre za okolju prijazen sistem, ki znatno zmanjšujejo emisije CO2 v okolje v primerjavi z izgorevanjem kurilnega olja, zemeljskega plina ali neposrednim ogrevanjem z električno energijo. Fujitsu redno skrbi tudi za nizke emisije skozi celotno razvojno in proizvodno ter logistično fazo.

2. Nizko stroški delovanja

Toplotne črpalke so znane po svoji “dodani vrednosti” v obliki toplote, ker iz enega vloženega dela električne energije “pridelajo” večkratnik (ki znaša od 3 do 4) toplotne energije. Ta tehnologija je absolutni zmagovalec glede letnih stroškov delovanja prav zaradi izredno ugodnega razmerja med vloženo in dobljeno energijo v primerjavi z drugimi vrstami ogrevanja (oljni kotel, kondenzacijska plinska peč, direktno električno gretje …). Fujistu pri tem razmerju še posebej izstopa navzgor. Dodatne prihranke omogoča natančno nadziranje temperature z DC inverter tehnologijo.

3. Zdravju izredno prijazno in čisto ogrevanje

Ker toplotne črpalke ne uporabljajo gorilnikov, ni nobenega strahu pred proizvodnjo in nabiranjem smrtno nevarnega dušikovega monoksida, ki nastaja pri nepravilnem zgorevanju drugih energentov. Prav tako se ne ustvarjajo prašni delci, pepel, žlindra in druga nesnaga, ki zahtevajo stalno pozornost in čiščenje.
Dines 5

4. Priklopi in pozabi

Zaradi preverjene tehnologije, ki deluje skoraj samodejno, so danes toplotne črpalke postale najbolj udoben način ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Fujitsu Waterstage toplotne črpalke in njene komponente pa so poleg tega še toliko bolj premišljeno razvite in sestavljene, da lastnikom skoraj ne predstavljajo stroška vzdrževanja. Priporočamo pa redne preventivne preglede in servisiranje s strani servisnih mojstrov podjetja Dines. Če verjamete ali ne, so dimnikarski pregledi in storitve čiščenja dimnika precej dražje kot obiski visoko usposobljenih serviserjev toplotnih črpalk.

5. Tehnologija dvojnega rotacijskega kompresorja

Gre za tehnološko inovacijo Fujitsu toplotnih črpalk, ki imajo vgrajen dvojni rotacijski kompresor z natančno krmiljenim linearnim tekočinskim vbrizgavanjem, ki dosega visoko temperaturo kondenzacije brez pregrevanja izhodnega plina med kompresijo. Zaradi tega optimiziranega cikla se doseže višja temperatura tople vode kot pri običajnem tokokrogom s hladilnim plinom.

6. Učinkovit in zanesljiv koaksialni toplotni izmenjevalec

Fujitsu v svoje nizko in visoko-temperaturne toplotne črpalke že vrsto let vgrajuje visoko učinkovite koaksialne toplotne izmenjevalce z akumulatorjem iz nerjaveče pločevine in nepremagljivo zaščito proti koroziji. Naj vam zaupamo, da ima večina drugih proizvajalcev vgrajene klasične ploščate izmenjevalce. Japonski inženirji so to zelo pomembno komponento toplotnih črpalk zasnovali tako inovativno, da za svoje učinkovito delovanje ne potrebuje ne merilca pretoka ne proti-zmrzlinske zaščite. Torej je toliko manj možnosti za okvare zaradi odsotnosti potencialno pokvarljivih delov, se strinjate?
Fujistu TČ toplotni izmenejvalec

7. Ko Japonci združijo najboljše z Nemci, postane delovanje toplotnih črpalk prava simfonija

Nemško podjetje Siemens je namreč prispevalo razvoj “pameti” za napredne japonske toplotne črpalke. Saj ne, da japonski inženirji ne bi znali sami razviti česa podobnega. Je bilo pa lažje in cenejše (tudi za kupce toplotnih črpalk) uporabiti že razvito in preverjeno ter ničkolikokrat dokazano nemško tehnologijo in jo prilagoditi za uspešno komunikacijo in krmiljenje naprednih komponent Fujitsu toplotnih črpalk. Upravljanje nastavitev, navigacija in pregled delovanja prek notranje hidravlične enote je rešeno preprosto in intuitivno. Vmesnik sestavljajo en velik LCD zaslon in velik vrtljivi ter nekaj pomožnih gumbov. Vmesnik lahko povežemo brezžično z dodatnimi žičnimi in brezžičnimi upravljalniki in termostati ali pa s sistemi, ki omogočajo oddaljen nadzor in upravljanje prek računalnika ali telefona iz kateregakoli konca sveta.
Dines 4

Garancija kakovosti z vključenim rednim servisiranjem

Fujistu za svoje toplotne črpalke ponuja 3-letno tovarniško garancijo. Ob doplačilu jo lahko vsak investitor podaljša na 5 let. V doplačilo pa sta že všteta redna servisa v drugem in četrtem letu delovanja naprave. Življenjsko dobo toplotnim črpalkam lahko z rednim servisiranjem podaljšamo krepko čez 20 let.

toplotne-crpalke-fujitsu

Za vsako situacijo na terenu ima Fujitsu že pripravljeno rešitev za ogrevanje

Fujitsu ponuja 30 različnih kombinacij toplotnih črpalk zrak-voda Waterstage v treh različnih serijah. Vse serije so dobavljive tudi v notranji kompaktni izvedbi z vgrajenim 190 litrskim hranilnikom za sanitarno toplo vodo. Serija Comfort moči od 5 do 10 kW, ki uporablja hladilni medij R32 z 67 % manjšim potencialom globalnega segrevanja v primerjavi s plinom z oznako R410A, je namenjena hišam z dobro in odlično toplotno izolacijo, grajene v pasivnem oziroma skoraj nič-energijskem standardu. Ta serija se pohvali z eno najvišjih grelnih številom COP na trgu (do 4,74 pri režimu A7/W35 in do 3,39 pri režimu A2/35W) in energijsko učinkovitostjo A+++. Pomembno je vedeti, da te toplotne črpalke učinkovito segrejejo vodo do 55°C pri zunanji temperaturi -10°C brez pomoči električnega grelca.
Seriji visoko temperaturnih toplotnih črpalk High Power moči od 11 do 16 kW in Super High Power moči od 15 do 17 kW segrejeta vodo do 60 st. C brez pomoči električnega grelca tudi pri zunanji temperaturi -20 stopinj pod ničlo, učinkovito pa delujeta vse do -25°C. Pri še nižjih zunanjih temperaturah, ki jih sicer v Sloveniji skoraj ne poznamo, priskoči na pomoč vgrajen električni grelec. Obe omenjeni seriji toplotnih črpalk sta zato namenjeni tudi ogrevanju v starejših objektih z vgrajenimi radiatorji in v saniranih objektih, kjer del nalog ogrevanja prostorov prevzema ploskovno talno, stensko ali stropno ogrevanje, drugi del pa točkovno gretje z radiatorji, konvektorji …
Vse omenjene serije omogočajo vklop reverzibilnega cikla, ki je v vročih poletnih dneh in večerih namenjen ohlajanju prostorov. Prav tako omogočajo krmiljenje ločenih ogrevalnih krogov, priklop dodatnega klasičnega vira ogrevanja (plin, olje, peleti, sončni kolektorji …) s samodejnim preklapljanjem in učinkovitim krmiljenjem ter možnostjo razširitve sistema, tudi za ogrevanje bazenske vode.

2020-11-08_11-58-45

Krmiljenje od tu ali od tam

Nastavitve in nadzor delovanja toplotne črpalke je mogoče prek Siemensovega naprednega in intuitivnega vmesnika, dodatnih žičnih ali brezžičnih vmesnikov ter tudi prek internetne povezave prek pametnega telefona ali računalnik iz oddaljenih lokacij.

Zanesljivost brez kompromisov

Japonski inženirji so znani po svoji inovativnosti in usmeritvi k stalnim tehničnim izboljšavam svojih izdelkov. Toplotne črpalke Fujistu Waterstage so zato poznane po svoji zanesljivosti delovanja, nizkih vzdrževalnih in obratovalnih stroških ter visoki učinkovitosti. Fujitsu inženirji so še posebej ponosni na učinkovit koaksialni toplotni izmenjevalec, ki zaradi inovativne zasnove ne potrebuje (občasno pokvarljivih) ne merilca pretoka ne proti-zmrzlinske zaščite.

Dines_1

Vedno vedo, kaj se dogaja v in izven objekta in ustrezno odreagirajo

Toplotne črpalke Fujistu spremljajo razmere v in izven objekta z vrsto senzorjev. Eden od senzorjev spremlja zunanjo temperaturo in samodejno nadzira in prilagaja temperaturo vode in krivuljo gretja glede na nastavitev želene sobne temperature. Glede na zunanje temperature lahko sistem samodejno preklaplja med ogrevanjem in hlajenjem prostorov in s tem omogoča komfortno temperaturo v vseh letnih časih. Cirkulacija vode in kompresor se samodejno prilagajata delovanju pri nizki zunanji temperaturi in se s tem izogneta zamrzovanju vode.
Naprednemu krmilniku lahko zaupamo tudi neodvisen nadzor nad več ogrevalniki krogi. To je pogosta situacija, kadar imamo v istem objektu mešani visoko-temperaturni sistem (radiatorji) in talno gretje (hlajenje).
Glede na okolico namestitve lahko zunanja enota deluje tudi v nizko-šumnem načinu (pri seriji Hihg power) in tako ohranjamo dobre odnose z bližnjimi sosedi, ki imajo spalne prostore blizu zunanje enote toplotne črpalke.
Ob izredno mrzlih dnevih in nočeh toplotna črpalka na pomoč za višjo odzivnost pri ogrevanju prostorov “pokliče” tudi vgrajen pomožni električni grelec. Aktivira ga le v primeru, ko je to zares potrebno oziroma v izrednih razmerah, kot so napake v delovanju naprave. Tako se nikoli ne bo zgodilo, da bi ostali brez tople vode in v mrzlih prostorih.
Velja opozoriti še na eno pomembno varčevalno posebnost Fujistu Waterstage toplotnih črpalk. Funkcija za prihranek električne energije “peak cut” omogoča 4- stopenjsko nastavitev največje porabe elektrike, s čimer lahko uspešno nadziramo stroške porabljene električne energije za ogrevanje.
Dines 6

Na kratko o prednostih Fujistu Waterstage toplotnih črpalkah

 • vgrajene inovativne rešitve za višjo učinkovitost, daljšo življenjsko dobo in zanesljivost delovanja
 • zanesljiv proizvajalec z več desetletnimi izkušnjami pri razvoju toplotnih črpalk
 • do 80 % zniža stroške ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje
 • tiha zunanja kompaktna enota, ki ne jezi sosedov
 • toplotne črpalke so prilagojene na naše podnebje
 • izredno nizki obratovalni in vzdrževalni stroški
 • čist in okolju prijazen sistem, tudi s hladilnim medijem R32
 • tiho delovanje
 • možnost poletnega ohlajanja prostorov
 • vgrajena napredna Siemens regulacija
 • možnost upravljanja na daljavo prek telefona ali računalnika
 • kompaktne zunanje in notranje enote z integriranim ali ločenim zalogovnikom za sanitarno toplo vodo
 • notranja enota z 190-litrsikim zalogovnikom meri v višino le 180 cm
 • 5 letna garancija z doplačilom z vključenima dvema rednima servisoma

Fujitsu TČ serija


Zastopnik za Fujitsu toplotne črpalke v Sloveniji je podjetje Dines iz Ljubljane (www.dines.si) z izkušeno ekipo svetovalcev, monterjev in vzdrževalcev. Na tej povezavi si lahko ogledate celotno linijo Fujitsu toplotnih črpalk.

info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekUčinkovito čiščenje odpadnih voda v industrijskih obratih in predelovalne dejavnosti: Odgovor na posebne izzive
Naslednji članekPrihaja Kia EV2, nizkocenovni mestni malček
Ecetera logo

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.