Toplotna črpalka – velik prispevek k učinkovitosti porabe energije

Obnovljiva energija je vsak vir energije, ki je naravno obnovljiv. To energijo je mogoče učinkovito uporabiti tako za ogrevanje, hlajenje kot tudi za pripravo tople sanitarne vode v stanovanjskih, poslovnih in industrijskih aplikacijah. Zrak je glavni vir energije za toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak-voda uporabljajo obnovljivo toplotno energijo od sonca, ki je shranjena v zraku.

Toplotne črpalke so edini ogrevalni sistem, kateri lahko pretvori 1 kWh energije v 4 kWh  uporabne toplote. Ta koeficient učinkovitosti (COP) pomeni, da toplotna črpalka omogoči tudi velik denarni prihranek za končnega uporabnika! V nasprotju s tem, kotli 1 kWh dovedene energije pretvorijo v manj kot 1 kWh izhodne energije.

 

Še več, čeprav je temperatura okolice zelo nizka, vse tja  do – 20 °C, je toplotna črpalka še vedno sposobna zagotoviti energijo za ogrevanje vse leto.

 

Katera toplotna črpalka je prava za vaš objekt?

Pravilna izbira toplotne črpalke je ključnega pomena, kar se nam bo izkazalo predvsem na prihranku ob koncu ogrevalne sezone. Dandanes so novogradnje oz. adaptirani stanovanjski objekti v večini primerov dobro izolirani in s tem so tudi toplotne izgube takih objektov majhne. V tem primeru nam bo vsekakor zadostovala nizkotemperaturna toplotna črpalka, katera nam ogreva vodo do 60 °C tako v primeru talnega ogrevanja kot tudi radiatorskega ogrevanja.

 

Če gre za zamenjavo ogrevalnega sistema na starejšem objektu, kateri je brez izolacije in so zaradi tega izgube veliko večje, potrebujemo tudi višje temperature vode v radiatorjih (tudi do 80 °C) in v tem primeru potrebujete visokotemperaturno toplotno črpalko katere ponudnikov je na trgu le nekaj.

 

Do velikega prihranka s pravilno izbiro toplotne črpalke

Praksa je pokazala, da toplotna črpalka lahko zamenja katerikoli obstoječ ogrevalni sistem! Z zamenjavo oljnih peči z nizkotemperaturno toplotno črpalko Hitachi Yutaki S ali Hitachi Yutaki S Combi pri talnem ogrevanju privarčujete tudi do 4-krat. Kar pomeni, da bi pri znesku 1.500 €, ki ste ga porabili za kurilno olje, pri toplotni črpalki porabili zgolj dobrih 400 €.

 

Podobno je pri radiatorskem ogrevanju. Nizkotemperaturne toplotne črpalke se niso izkazale pri zamenjavi ogrevalnega sistema pri starejših gradnjah z radiatorskim sistemom, saj so to predvsem hiše s slabo ali celo brez izolacije. Sedaj lahko po več uspešno prestanih zimah trdimo, da visokotemperaturna toplotna črpalka Hitachi Yutaki S80 zlahka pokrije potrebe po ogrevanju brez dodatnih virov ogrevanja. Zahvaljajoč pametnemu delovanju dveh kompresorjev, pri katerem se kompresor notranje enote vklopi, ko je potrebna visoka temperatura vode v sistemu, celoletni izkoristek presega točko 3 (SCOP=3). Če ste za stroške ogrevanja prej porabili 2.000 €, bi sedaj s toplotno črpalko Hitachi Yutaki S80 porabili le dobrih 600 €. 

 

Hitachi Yutaki S80 je tudi edina visokotemperaturna toplotna črpalka na tržišču za katero boste prejeli subvencijo Eko sklada v višini do 3.200 evrov.

 

Celoten asortiman toplotnih črpalk si lahko ogledate na njihovi spletni strani oziroma jih lahko kontaktirate na telefonski številki 05 30 32 645.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.