Ste opravili pregled kurilnih naprav? Toliko vam lahko zaračuna dimnikar

chimney sweep with stovepipe hat upon the roof
Foto: gabort71 iz iStock

Za ogrevanje uporabljate kurilne naprave na trdno gorivo (do 1.000 kW), na kurilno olje (do 5.000 kW) ali na plin (do 10.000 kW)? Potem morate opraviti pregled na kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih napravah.

Dimnikarske storitve opravljajo licencirani dimnikarji. Namen je varovanje zdravja, življenj, premoženja, pa tudi okolja. Prav tako je namen tudi zagotavljanje učinkovitejše rabe goriv. Pogoj za vse to je, da so naprave za ogrevanje, odvajanje dimov in prezračevanje redno in primerno vzdrževane.

Kurilna sezona

Kurilna sezona je opredeljena kot obdobje med 1. oktobrom tekočega leta in 31. majem naslednjega leta. Za primorske občine kurilna sezona traja od 1. novembra tekočega leta do 30. aprila naslednjega leta.

Čiščenje naprav

Naprave in dimne vode se čisti, da se odstrani morebitne saje in druge (recimo katranske) obloge s površin naprav, ki pridejo v kontakt z dimnimi plini ali ostanki zgorevanja. Le z rednim čiščenjem se ustrezno zagotavlja požarna varnost in s tem poveča varovanje življenj in okolja.

Enkrat letno je treba očistiti naprave na tekoča in plinasta goriva do 50 kW, če se redno uporabljajo.

Enkrat letno pregledati in dvakrat letno očistiti je treba naprave na biomaso z manj kot 20-odstotnimi toplotnimi izgubami z dimnimi plini. Kurilne naprave na trdna goriva do 50 kW, ki imajo več kot 20 odstotkov toplotnih izgub z dimnimi plini in redno obratujejo, je potrebno v primorskih občinah očistiti trikrat v kurilni sezoni. V drugih deli Slovenije jih je potrebno očistiti štirikrat, s presledki najmanj dveh mesecev.

Kurilne naprave na olje je potrebno očistiti enkrat na kurilno sezono, letni pregled opraviti enkrat na leto in opraviti enkrat na leto meritve emisij dimnih plinov.

Tudi pri kurilnih napravah na plin z atmosferskim gorilnikom je potrebno opraviti letni pregled. Meritve emisij dimnih plinov je treba pregledati enkrat na leto in čistiti dimovodne naprave po potrebi.

Vrste pregledov

Pri novih ali rekonstruiranih napravah se opravi prvi pregled, pri katerem se preveri skladnost vgraditve s projektno dokumentacijo in veljavnimi predpisi. Dimnikarska družba izda poročilo, s katerim lastnik izkazuje primernost vgrajenih naprav.

Izredni pregledi so pregledi, ki se navadno opravijo po naročilu pristojnega inšpektorja, naroči pa jih lahko tudi uporabnik sam.

Vsako leto mora sicer dimnikar opraviti redni letni pregled, pri katerem pregleda, ali so naprave še ustrezne za obratovanje. Pregleda tudi, ali so na napravah morda nastale kakšne poškodbe, nepravilnosti, ali so ustrezno urejeni dovodi zraka. Naprave sčasoma dotrajajo, se zaradi vremenskih vplivov in uporabe uničijo, poškodujejo. Nepravočasno in neprimerno ukrepanje lahko zmanjša varnost uporabe naprav oziroma privede v skrajnem primeru celo do katastrofe – uhajanje nevarnih plinov, požara … Če dimnikar ugotovi nepravilnosti, izda pisno opozorilo in določi rok, do kdaj naj pomanjkljivosti odpravi. Po tem roku mora preveriti, ali je stanje ustrezno. Če uporabnik pomanjkljivosti ne odpravi, obvesti pristojno inšpekcijsko službo.

Meritve emisij

Meritve se opravljajo , da bi preprečili vgrajevanje naprav, ki presegajo mejne vrednosti. S tem se vzdržuje manjša količina emisij, ki bi sicer še dodatno obremenjevale okolje, hkrati pa zagotavlja večjo varnost za uporabnika.

Dovod zraka

Če se ogrevate recimo na kamin, morate paziti tudi, da je urejen zadosten dovod zraka v prostor. V primeru, da imate nameščena plastična okna, ki dobro tesnijo, redno zračite, nikar pa med uporabo kamina ne uporabljajte nape ali druge naprave, ki izsesava zrak iz prostora.

Senzorji ogljikovega monoksida

V prostorih, v katerih so kurilne naprave, ki so odvisne od zraka v prostoru, morajo biti obvezno nameščeni tudi senzorji ogljikovega monoksida. Glasni alarm v primeru preseganja mejnih vrednosti lahko reši marsikatero življenje, saj je zastrupitev s tem plinom brez barve in vonja lahko usoden. Če gre za večstanovanjsko stavbo in je kurilna naprava nameščena v skupnih prostorih oz. gre za skupno kurilno napravo, je dolžan senzor namestiti upravnik stavbe.

Detektorji se namestijo na strop v vseh bivalnih prostorih s kurilno napravo. Vedno namestite detektorje v prostorih, kjer se nahaja katerakoli kurilna naprava na plin, olje ali drva. V prostorih, kjer ni kurilne naprave, recimo v spalnici, namestite senzor tako, da bo više od nivoja glave.

Koliko vam lahko dimnikar zaračuna?

Zakon o dimnikarskih storitvah določa najvišjo ceno, ki vam jo lahko dimnikar postavi. Za storitev je to 33 evrov brez DDV na uro. Opravljanje storitve zaračuna tako, da ceno opravljanja storitve zmnoži z minutami, ki jih je porabil za opravljeno delo, prišteje morebitne materialne stroške, če je kraj opravljanja storitve oddaljen več kot 25 km od sedeža dimnikarske družbe oziroma poslovalnice, pa za vsak kilometer nad 25 lahko zaračuna še potne stroške v višini največ 0,25 evra na kilometer.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRenoviranje hiše: ultimativni vodič korak za korakom
Naslednji članekVrhniško podjetje z lastno sončno elektrarno
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.