Spremenjene cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju določenih cen naftnih derivatov (Ur. l. RS, št. 49/2016), se bodo opolnoči znižale modelske cene reguliranih naftnih derivatov. Za liter 95-oktanskega bencina bo potrebno odšteti 1,175 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,066 evra.

V obračunskem obdobju od 1. do 13. avgusta 2016, ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene bencinskega goriva  povišale, dizelskega goriva pa znižale. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji “CIF Med High”, ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/USD.

Vlada RS ni spremenila trošarin za goriva. Posledično so se spremembe modelskih cen prenesle na maloprodajne cene naftnih derivatov, ki od 17. avgusta 2016 znašajo:

  •  1,175 €/liter za motorni bencin NMB 95 (zvišanje za 0,1 €cent/liter),
  •  1,066 €/liter za dizelsko gorivo (znižanje za 1,4 €cent/liter).

Cene 98 in več-oktanskega motornega bencina (NMB 100) in ekstra lahkega kurilnega olja za ogrevanje (ELKO) so bile izvzete iz vlade uredbe in se od 12. aprila 2016 določajo prosto na trgu s strani trgovcev z naftnimi derivati.

Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 17. avgusta do 29. avgusta 2016.

S spleta

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.