Shell predstavil načrte za zmanjšanje rabe fosilnih goriv

Nizozemsko podjetje Shell je predstavilo načrte kako zmanjšati porabo njihovih produktov to je fosilnih goriv. Želja je slediti zavezam Pariškega klimatskega sporazuma, ki načrtuje zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida.

Načrt predvideva preusmeritev podjetja iz fosilnih goriv proti električnemu transportu in razvoju vodikovih tehnologij za pogon vozil. Vse to v želji, da se globalno segrevanje ohrani pod 2 stopinj celzija, kar večina strokovnjakov smatra za prelomno točko pri podnebnih spremembah.

Seveda deluje neresno, da naftno podjetje kot je Shell vlaga v druge tehnologije, vendar Shellov scenarij razvoja trga do leta 2070 predvideva preusmeritev iz fosilnih goriv k obnovljivim virom energije. Podjetje vlaga sredstva v nakup podjetij, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami. Lani so kupili podjetje, ki se ukvarja z električnimi polnilnicami, nadalje so kupili večjega ponudnika zemeljskega plina. Samo podjetje pa z projekti Quest in Gorgon išče rešitve na področju odstranjevanja in hranjenja ogljika. V mobilnosti poleg električne energije naj bi igrala videnjšo vlogo še biogoria in pa tudi vodik, kot alterantivno gorivo prihodnosti.

Da bi vse te tehnologije lahko dosegle večji preboj na trgu pa smatrajo, da bo morala tudi politika prilagajati akcijske načrte za razvoj čistejše prihodnost.

Celoten Shellov scenarij razvoja trga do leta 2070 je objavljen tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.