Optimalno dogrevanje sob: najbolj učinkoviti načini ogrevanja sob (v 2022)

Mother and child warming feet near electric heater at home, closeup
Photo by Liudmila Chernetska on iStock

Če vam centralno ogrevanje ne zadostuje, je ob hladnem vremenu vredno razmisliti o prenosnem električnem grelniku (včasih imenovanem tudi grelnik prostorov).

Prenosni grelniki so odlični za primere, ko v vaši hiši odpove centralno ogrevanje, vendar vsi delujejo na elektriko, ki trenutno ni ravno poceni, zato iščite največjo moč ogrevanja z najmanjšo porabo električne energije.

Če potrebujete le kratkoročno in ciljno toploto, lahko doma razmislite o uporabi električnega grelnika. Če pa imate majhno zunanjo poletno hišico, ki služi kot pisarna, vam s prenosnim grelnikom ni treba skrbeti za priključitev prostora na sistem centralnega ogrevanja.

Kateri grelnik izbrati?

V nadaljevanju vam predstavljamo šest vrst grelnikov, vsakega s svojimi prednostmi in slabostmi.

1Ventilatorski grelniki (kaloriferji)

Ventilatorji z električno tuljavo ustvarjajo toploto in jo nato pihajo po prostoru. So poceni in lahki, vendar hrupni, toplota pa se lahko hitro izgubi, če pride do prepiha. Sodobni modeli uporabljajo keramične elemente, ki z večjim segrevanjem postajajo odpornejši. To pomeni, da hitreje proizvajajo toploto in jo bolje zadržujejo, zato je njihovo delovanje cenejše, če pametno uporabljate termostat. Gre za najcenejšo rešitev, ki služi odlično kot podmizni grelnik nog.

2Konvektorski grelniki

Tudi ti grelniki imajo notranji grelni element, vendar za kroženje toplote ne uporabljajo ventilatorja, temveč počakajo, da se vroč zrak dvigne in ga nadomesti hladen zrak, ki se nato segreje. Zato se konvekcijski grelniki segrevajo počasneje kot ventilatorji, vendar toploto razporejajo bolj temeljito.

3Oljni radiatorji

Ti grelniki naj bi bili na splošno najbolj zanesljivi. Uporabljajo električni tok v termalnem olju, ki segreva olje in kroži po grelniku, podobno kot voda v radiatorju. Grelniki, napolnjeni z oljem, so običajno bolj okorni, saj olje povečuje težo, in potrebujejo veliko časa, da se segrejejo – tudi do 20 minut – vendar po izklopu dolgo časa ostanejo topli. Zaradi tega so odlični kot samostojni grelni element (za vikende in manjše samostojne sobe) in manj primerni kot dogrevalni element v kombinaciji s sistemom centralnega ogrevanja. Z oljem napolnjeni radiatorji so poceni za delovanje, olja pa ni treba menjati.

4Halogenski grelniki (kvarčna peč)

V teh grelnikih se halogenski plini uporabijo za daljšo življenjsko dobo grelnih elementov. Kvarčne peči se pogosto uporabljajo na prostem kot grelniki za teraso, saj oddajajo toploto neposredno na predmete in se ne zanašajo na konvekcijo pri kroženju toplote. So lahke in prenosne, odporne na prah in vodo, njihovo delovanje pa je lahko poceni. Pohvalijo se lahko z dolgo življenjsko dobo. Vendar se težko uporabljajo v velikih prostorih.

5IR sevalni grelniki

Sevalni grelniki ne segrevajo zraka v prostoru, temveč oddajajo infrardeče sevanje, ki segreva predmete ali ljudi pred njimi (podobno kot taborni ogenj). Najboljši so, če želite zelo hitro ogreti območje. Običajno se uporabljajo kot točkovni grelniki, kar pomeni, da ogrevajo le določeno območje, na katerega so usmerjeni. Pomembna prednost teh grelnikov za vse, ki delajo od doma, je, da so tihi in zasnovani z minimalnim številom gibljivih delov.

6Kombinirani grelniki

Kombinirani grelniki uporabljajo ventilator za relativno hitro razpršitev toplote, vendar niso tihi. Dobra stran teh grelnikov je, da se ne segrejejo dovolj, da bi predstavljali nevarnost požara ali opeklin, in da ni nadležnega oranžnega sijaja.

Big Bang ponuja električne grelnike osmih najboljših znamk po ugodnih cenah. Njihovo celotno ponudbo si oglejte v Big Bangovi spletni trgovini. Kateri grelnik si boste pa vi izbrali?

logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Prejšnji članekKaj storiti, če doma vohate plin?
Naslednji članek3 prednosti vinilnih talnih oblog
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.