Katalizator za zgorevanje trdih goriv

Različne vrste kuriv pri samem procesu sežiganja dajejo zelo različne količine pepela. Razlikujejo se sestave pepela in tudi temperature tališča. Zaradi tega nastopajo številni problemi naslag v mnogih kotlovnicah.

Takšnim negativnim učinkom se običajno izogibamo z mešanjem različne vrste kuriv z namenom, da dobimo primerne pepele (t.i. razumno obnašanje pepela). Izkušnje kažejo, da omenjene dejavnosti niso vedno uspešne in navadno samo zadržijo nanose naslag, da se ne večajo. Toda teh ne zmanjšujejo.

 

Naslage se začnejo tvoriti na ceveh, ki so izpostavljene ognju. Te nepravilnosti naraščajo, zaradi česar zunanja stran cevi izgubi toplotno prevodnost. Z rastjo temperatur se začne pepel taliti, kar oblikuje obloge ali depozite. Proces nastajanja naslag ni brez nevarnosti, saj obstaja velika verjetnost, da veliki kosi naslag padejo s pregrejevalcev pare in poškodujejo cevi na dnu kotla.

 

ILV RUSSEX 160 je prašek iz bakrovega oksiklorida, kovinskih oksidov in magnezijevega oksida. Katalizator dodamo ročno ali avtomatsko z dozatorjem premogu in trdim kurivom. Drobljivost naslag je od 500 do 1.000-krat višja od naslag, ki jih povzroča nekatalizirano kurivo. Z nekataliziranimi kurivi morajo kotli po štirih tednih ustaviti proizvodnjo zaradi čiščenja, medtem ko lahko zaradi čistilnih učinkov katalizatorja kotli delujejo celo leto.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.