Je talno ogrevanje res boljše od radiatorskega?

Električno talno ogrevanje je izrazit nizko temperaturen ogrevalni sistem, ki omogoča natančno regulacijo temperature v vsakem prostoru. Torej se toplota prenaša iz tal v ozračje prostora z relativno nizko temperaturo. To pomeni, da je na primer pri temperaturi 24 °C ozračje segreto na 20 °C. Z razliko od radiatorskega ogrevanja, ta način ogreva predvsem s sevanjem. S tem pa se izključi možnost dvigovanja prahu. Istočasno občutimo sevalno toploto v primerjavi s toploto kroženja zraka precej bolj prijetno, hkrati pa je občutena temperatura večja kot pri ogrevanju z radiatorji, zaradi katerega je lahko zračna temperatura v prostoru nižja. Dosti manj izsušuje zrak v primerjavi s radiatorskim ogrevanjem. Prav tako ni prisiljenega kroženja zraka in prepihov, ker ni vročih virov toplote.

Odvisno od tipa grelne folije je ta primerna tako za ogrevanje tal kot tudi stropnih površin. Pri električnem stropnem ogrevanju (ravni stropi iz mavčno kartonskih plošč) je temperatura stropa 35–45 °C, kar da občutek, kot da te greje sonce. V kopalnicah in kuhinjah, kjer se uporablja keramična talna obloga, pa lahko uporabite grelne kable ali grelne mreže. Mokre površine v kopalnicah se izredno hitro posušijo. Če uporabite plavajoči pod tudi v kopalnici ali drugem vlažnem prostoru, pa lahko uporabite AL-MAT grelne preproge.

Bistvena prednost talnega ogrevanja je enakomerna porazdelitev toplote po vseh površinah v prostoru, s tem pa je dosežena visoka stopnja bivalnega ugodja in maksimalni izkoristek energije. Lepši pa je tudi izgled, saj v prostoru ni vidnih toplotnih virov, ki bi zasedali bivalno površino in nabirali prah.

Nismo odvisni od kurilne sezone, ker je upravljanje ločeno za vsak prostor posebej. Vsak prostor lahko poljubno ogrevamo, če ogrevanja ne potrebujemo, ga preprosto izklopimo.

Poleg tega lahko električno talno ogrevanje uporabljate kot dodatno ogrevanje, ker je sistem lahko ločen od centralne kurjave. Deluje tudi pri zunanjih temperaturah kot je – 25 °C. Tak način ogrevanja poznajo predvsem v skandinavskih državah, kjer so zelo mrzle zime.

Vse kar potrebujete za ogrevanje enega prostora je ustrezna grelna folija ali grelna mreža (grelni kabel) in termostat.

Več informacij o izdelkih lahko dobite pri podjetju Mimaro d.o.o. oz. na njihovi spletni strani www.mimaro.net.

mimaro@mimaro.si | 031 653 509 | Spletna stran

Garažna in vhodna vrata, električno gretje, pvc okna in vrata.

VIRMimaro
Prejšnji članekOgrevanje s toplotno črpalko
Naslednji članekHigienska WC školjka GROHE Sensia Arena ?
mimaro@mimaro.si | 031 653 509 | Spletna stran

Garažna in vhodna vrata, električno gretje, pvc okna in vrata.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.