GOLEA v letu 2014/2015: OVE in URE izobraževanje

Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA) tudi v tem šolskem letu nadaljuje z organizacijo in izvedbo izobraževanj na temo obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE), ki jih delno sofinancirajo iz različnih projektov.

V okviru projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah, sofinancirani iz sredstev Švicarskega prispevka in sredstev primorskih občin vključenih v projekt se bodo pod okriljem GOLEA v šolskem letu 2014/2015 izvajali OVE in URE krožki in tehnični dnevi, usposabljanje učiteljev, uslužbencev šol ter drugih javnih organizacij, izvedba šolskih ekskurzij, tehničnih in naravoslovnih dnevov ter izvedba natečaja na temo OVE in URE.

Z jesenjo 2014 se je v Energetskem eko parku OŠ Cerkno začelo izvajanje izobraževalnih programov šolskih ekskurzij, tehničnih in naravoslovnih dni za vse starostne skupine. Posebnost je učilo “Brunarica obnovljivih virov energije”, ki je učilo v naravni velikosti. V šolskem letu 2014/2015 je ekskurzija v Brunarico (oz. tehnično/naravoslovni dan) za vse skupine brezplačna.
 
OVE in URE natečaj v okviru projekta poteka že tretje leto. V preteklih dveh šolskih letih je sodelovalo 1.293 učencev iz 40 primorskih vrtcev in šol. V oktobru 2014 je GOLEA objavila OVE in URE natečaj 2015 in pričakovanja so, da se bodo primorske izobraževalne organizacije spet tako aktivno vključile v aktivnosti ter prijavile slikovite izdelke. Zaključni dogodek OVE in URE natečaja bo Dan OVE in URE, kjer bodo razglasili rezultate natečaja in prikazali sodelujoče izdelke. Zdanji dve leti je na dnevu OVE in URE sodelovalo 950 učencev iz 35 primorskih šol in vrtcev. OVE in URE Dan 2015 bo združen z zaključno prireditvijo projekta “Obnovljivi viri energije v primorskih občinah”, ki bo v začetku junija 2015.
 
V okviru programa energetskega managementa primorskih občin, ter projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah bo organizirano tudi OVE in URE usposabljanje uslužbencev šol ter drugih javnih organizacij. Izobraževanja bodo izvedena na lokaciji organizacije, ki bo predhodno usklajena z občino, za katero GOLEA izvaja energetski management. Program je namenjen uporabnikom objektov za katere se spremlja porabo in stroške preko “ciljnega spremljanja rabe energije” in za katere se predlaga izvajanje ukrepov učinkovite rabe energije. Cilj usposabljanja je  znižati rabo energije in s tem stroške v javnih stavbah, ozavestiti udeležence za odgovorno ravnanje z energijo, ter s tem postati zgled dobre prakse učencem in ostalim občanom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.