Banja Luka s Petrolovo pomočjo do trajnostne rešitve daljinskega ogrevanja

15. marec 2018 predstavlja pomemben mejnik za daljinsko ogrevanje mesta Banja Luka. V zgolj enem letu je podjetju Ekotoplane s pomočjo sodelujočih uspelo postaviti kompleksen objekt 49 MW kotlovnice na lesno biomaso in odpraviti največje težave v toplovodnem omrežju. Pri projektu je kot ponudnik celovitih rešitev na področju daljinskega ogrevanja sodeloval tudi Petrol. Projekt v Banja Luki predstavlja za Petrol odlično referenco pri pridobivanju novih tovrstnih poslovnih priložnosti v širši regiji.
Župan Banje Luke Igor Radojičić je na slovesnem odprtju dejal, da je izgradnja nove toplarne na biomaso pomemben korak za razvoj njihovega mesta. Prav tako je tovrstni projekt pomemben z vidika uporabe moderne tehnologije in obnovljivih virov energije. Z izgradnjo nove toplarne so odpravili težave v delovanju daljinskega ogrevanja, s katerimi so se soočali že nekaj časa. Nova toplarna bo omogočala tudi nova delovna mesta za lokalno prebivalstvo.

»Ponosni smo, da smo bili preko pogodbe o poslovno-tehničnem sodelovanju del projekta, ki je v Banja Luko prinesel moderno proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov energije. V tem primeru lesna biomasa. Ob načrtovanju investicije smo upoštevali smernice Evropske komisije (t.i. Zimski paket Evropske komisije 2016-2050) in z našim »know-howom« prispevali k temu, da so bile vse ključne odločitve sprejete na način, da je Banja Luka dobila trajnosten sistem daljinskega ogrevanja, ki bo prebivalce Banja Luke dolga leta cenovno konkurenčno in kvalitetno oskrboval s toploto. Verjamemo, da smo in da bomo še vnaprej upravičili zaupanje Mesta Banja Luka in lastnikov Ekotoplane Banja Luka,« je ob odprtju toplarne dejal predsednik uprave Petrola, Tomaž Berločnik.

S tem projektom postaja Petrol še pomembnejši in prepoznavnejši igralec v Evropi na področju pametnih tehnologij v mestih ter partner pri energetsko učinkovitem vodenju mest in urbaniziranih naselij. Izvajanje projektov daljinskega ogrevanja in ukrepov energetske učinkovitosti v javnem ter komercialnem sektorju predstavljajo za družbo Petrol pomemben korak v procesu transformacije podjetja v celovito energetsko družbo. Sami v Sloveniji že upravljajo 22 omrežij, ki s toploto oskrbujejo meščane. Pametna omrežja daljinskega ogrevanja pa so že zgradili v 40 mestih, med njimi tudi v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Beogradu, Novem Sadu, Zagrebu, Osijeku, Sisku, Tuzli in v italijanskem Bolzanu. V prihodnjih štirih letih želijo pametna omrežja daljinskega ogrevanja vzpostaviti še v Avstriji, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem in na Poljskem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.