REAM: 7 nasvetov za nakup klimatske naprave

Sodobne klimatske naprave hladijo in ogrevajo. Nekateri modeli naprav ogrevajo do ekstremnih zunanjih temperatur = do -25°C in se tako lahko uporabljajo kot primarni vir ogrevanja. Pri izbiri klima naprave velja upoštevati nekaj nasvetov:

1. Zmogljivost glede na velikost prostora.

Pri dimenzioniranju klimatske naprave je potrebno biti pazljiv. V kolikor gre za prostore z običajno višino (2,4m-2,6m), sodobno zasteklitvijo in izolacijskim ovojem, veljajo standardni izračuni. V kolikor ima prostor večje steklene površine, sončno lego oziroma druge gradbeno fizikalne lastnosti je pri dimenzioniranju potrebno upoštevati tudi te.

2. Kakšna je najboljša lokacija za montažo?

Izbiro lokacije notranje in zunanje enote je najbolje opraviti s strokovnjakom, ki vam glede na tehnične omejitve naprav in situacijo objekta zna pravilno svetovati. Naši svetovalci oz. pooblaščeni partnerji v ospredje postavljajo udobje uporabnika, uporabnost in estetiko. Najpogostejša je montaža na eni steni z enim prebojem. Tako se izognemo večjim posegom v prostor. Vsekakor je k izbiri lokacije potrebno pristopiti celovito s pogledom v prihodnost. Tudi, če je ob vgradnji naprave poseg večji in posledično cena vgradnje večja, je zadovoljstvo na dolgi rok višje.

3. Moč in izkoristek naprave.

Izkoristek naprave je definiran z razmerjem vložene energije in dobljene energije oz. moči. Skladno z aktualno zakonodajo je k definiciji izkoristka potrebno dodati še klimatsko cono. Moč naprave je nominalno definirana pri nekih zunanjih in notranjih pogojih – enostavneje povedano, se sama moč naprave v režimu ogrevanja zmanjšuje z nižanjem zunanje temperature (velja pod nekim temperaturnim limitom, ki varira od naprave do naprave), moč hlajenja se obratno s prej navedenim zmanjšuje z višanjem zunanje temperature. Naprave Mitsubishi Electric so ene redkih, ki omogočajo polno moč ogrevanja do zunanje temperature -15°C (modeli VEHZ).

4. ON/OFF ali inverterska klima?

Klimatskih naprav s tehnologijo ON/OFF, skladno z veljavno zakonodajo na evropskem trgu ni več mogoče prodajati. Inverterska tehnologija je nadgradnja načina delovanja kompresorja (zvezno), zato bistveno pripomore k manjši porabi energije.

5. Tip klime.

Najpogostejši tip klima naprave so tako imenovane split klime, kjer ločimo notranjo in zunanjo enoto. Pri večjih stavbah se lahko odločimo za več notranjih enot, vezanih na eno zunanjo enoto. Takšen sistem imenujmo ”multisplit”. V poslovne namene se pogosto uporabljajo kasetne klimatske naprave, ki se namestijo v spuščen strop. Poleg klasičnih stenskih naprav poznamo še parapetne, kasetne, podstropne in kanalske.

6. Znamka.

Veliki proizvajalci razvijajo nove tehnologije, zato je pri izbiri naprave znamka zelo pomembna. Uveljavljene znamke imajo na posameznih trgih uveljavljene distributerje oz. partnerje. Preko njih se izvaja prodaja, servis in dobava rezervnih delov. V Reamu se trudimo, da zadostimo vsem pričakovanjem kupcem kvalitetne znamke Mitsubishi Electric.

7. Priročne “malenkosti”.

Pri izbiri klimatske naprave bodite pozorni tudi na priročne malenkosti kot so: nastavitev s tedenskim časovnikom (timer), možnost dograditve Wi-Fi vmesnika za upravljanje na daljavo (preko mobilne aplikacije), spreminjanje smeri izpiha zraka z avtomatsko nastavitvijo lopatice, plasma filtracija itd.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.