Tesla kot zgled Applu in Googlu

Že nekaj mesecev so se pojavljale govorice o presenečenju, ki naj bi ga pripravljal CEO podjetja Tesla, Elon Musk. Zdaj je ugibanj konec. Musk je na nedavnem dogodku v Veliki Britaniji razkril, da namerava Tesla ponuditi patente za polnilne postaje v prosto uporabo ostalim podjetjem. Pri razvoju svojih električnih vozil so namreč pri Tesli veliko napora vložili v zasnovo polnilnih postaj, ki v rekordno hitrem času zmorejo napolniti prazno baterijo v vozilu.


Edini pogoj, ki ga pri tem postavljajo pri Tesli je, da drugi proizvajalci električnih vozil, tako kot Tesla, napajanje vozil svojih strank ponudijo brezplačno. V ta namen se uporabljajo solarne celice, ki se nahajajo na vrhu postaj. Pri Tesli na ta način želijo postaviti standard pri razvoju polnilnih postaj in potrebne zasnove električnih priključkov v samih vozilih. Še pomembneje kot standardi pa so hitrejše širjenje omrežja postaj po ameriškem in ostalih trgih. V tem trenuku namreč z električnim vozilom Tesla S lahko potujete od ameriške zahodne obale pa vse do New Yorka. Kljub temu je še veliko nepokritih področij. Zlasti na evropskih trgih, kamor se podjetje počasi širi.


Podjetje s tem uspešno širi svoje poslovanje in razvoj trga električnih vozil. Tesla S, ki se je na trgu pojavil kot konkurenca luksuznim Mercedes Benzom S, Audi A8 in BMW Serije 7, je na ameriškem trgu že dosegel večjo prodajo kot vsi omenjeni konkurenti. Omogočanje uporabe patentov pri vzpostavitvi električnih postaj je pomemben korak k uveljavljanju električnih vozil in s tem borbi proti lobistom iz naftne industrije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.