Tehnologija naših sosedov ključna za Stellantisov napredek v avtonomni vožnji

Cockpit of futuristic autonomous car.
Foto: metamorworks iz iStock

Naši sosedi bodo tisti, ki bodo pripravili asistenčno tehnologijo za avtomobilski koncern Stellantis. Gre za madžarsko tehnološko podjetje Aimotive, ki je specialist za programsko in strojno opremo v avtonomnih vozilih. Prav ta segment je tisti, ki ga bodo prevzeli Madžari v sodelovanju s Stellantisom.

Stellantis je pridobil madžarski Aimotive

Stellantis je uspešno opravil nakup madžarskega podjetja Aimotive. Gre za del napredka, ki bo pospešil razvoj STLA Autodrive, sistema za napredno asistenco v vozilih (ADAS – Advanced driver Assistance Systems). Stellantis izid le tega napoveduje za leto 2024.

Avtonomna vožnja, ki jo razvija Stellantis

STLA Autodrive sestavljajo asistenčni sistemi Level 2, Level 2+ in Level 3. Prav slednji je tisti, ki lahko nadzor nad vozilom v celoti prevzame od voznika, a le v določenih primerih.

Sodelovanje z ameriškim tehnološkim podjetjem Waymo bo obrodilo sadove pri rešitvah za Level 4 in navzgor. Prav Waymo je tisti, ki izboljšuje Stellantisov Chrysler Pacifica MPV.

»Pridobitev umetne inteligence in tehnologije avtonomne vožnje s strani Aimotive je pomemben prispevek k temu, da postanemo tehnološko podjetje za trajnostno mobilnost,« je povedal Yves Bonnefont, vodja programske opreme pri Stellantisu. »Vodilno strokovno znanje in duh zagona Aimotive bosta pospešila našo pot do uresničitve naših ciljev Dare Forward 2030,« je še dodal.

Štiri tehnologije, ki jih razvija Aimotive so ključne pri Stellantisovem napredku:

  • aiDrive: vgrajena programska oprema za avtonomno vožnjo
  • aiData: operacije umetne inteligence in podatkovna orodja
  • aiWare: strokovno znanje in intelektualna lastnina za silicijeve mikročipe
  • aiSim: programska simulacija za razvoj avtonomne vožnje

Programska strategija Stellantisa naj bi do konca desetletja ustvarila približno 20 milijard evrov dodatnih letnih prihodkov kot del drznih ciljev strateškega načrta Dare Forward 2030, ki jih podpira več kot 30 milijardna naložba v elektrifikacijo in programsko opremo.

Side View Of A Young Woman Sitting In Self Driving Modern Car
Foto: AndreyPopov iz iStock

O podjetju Aimotive

Podjetje aiMotive ima sedež v Budimpešti na Madžarskem, pisarne pa v Nemčiji, ZDA in na Japonskem. Z več kot 200 visoko usposobljenimi zaposlenimi po vsem svetu, vključno z inženirji z napredno umetno inteligenco in strokovnim znanjem o avtonomni vožnji. Aimotive bo deloval kot hčerinska družba Stellantisa, pri čemer bo ohranil svojo operativno neodvisnost in zagonsko kulturo. Ustanovitelj László Kishonti bo ostal izvršni direktor. Nadaljeval bo s prodajo na treh področjih svojega trenutnega portfelja tehnoloških izdelkov, vključno z aiData, aiSim in aiWare, drugim partnerjem.

AImotive - Bringing automated driving solutions

VIRStellantis
Prejšnji članekNajboljši recepti za sladice iz vroče čokolade
Naslednji članekNajboljši sesalec: Klasični, brezžični ali robotski sesalec?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.