Slovenski električni avto Metron 7 bolj učinkovit od Tesle!

Slovenski inovator Andrej Pečjak in šempetrska Letrika sta združila moči in nastal je prvi električni 7-sedežni družinski avtomobil z dosegom 700 kilometrov.
Šempetrsko podjetje Letrika je po treh letih razvoja in testiranj končno predstavilo najsodobnejši visokonapetostni pogonski sistem za električne avtomobile. Jedro pogona je 50-kilovatni elektromotor kompaktnih dimenzij. Motor tehta le 34 kilogramov in lahko poganja vozila z maso preko ene tone.
 
Pri Letriki načrtujejo, da bodo svoj pogon začeli vdelovati v avtomobile leta 2017, ko naj bi bilo že približno 3 % električnih vozil na cestah.
 
Pogon so že vdelali v vozilo Metron 7, ki je izdelan na osnovi Mazde 5 in rezultati so odlični. Avtomobil brez težav pelje več potnikov in doseže hitrosti do 170 km/h. In kar je najbolj spodbudno – Metron 7 lahko prevozi kar 700 kilometrov. K temu pripomore kar 500 kilogramov polimernih baterij v avtomobilu. Največ teh baterij je na dnu vozila, tako kot pri Tesli – s tem, da je Metron 7 precej bolj učinkovit in tako energijsko varčen. Motor ima kar 94-odstoten izkoristek, to je kar trikrat boljše od klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem. Prednost pa je tudi to, da tak elektromotor praktično nima stroškov vzdrževanja, saj nima obrabljivih delov.
 
Slovensko znanje bo tako lahko v prihodnosti eden večjih igralcev na področju električnih avtomobilov. Upamo, da jim to, čim bolje uspe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.