Skrivnosti avtomobilskih logotipov

Avtomobilski logotipi in njihov pomen
Avtomobilski logotipi in njihov pomen

Znamke vozil prepoznamo že na kilometer razdalje, večinoma zaradi oblike in logotipa. Le malokdo pa gre še korak dlje in se spozna tudi na izvor logotipa, ki ga znamka vozila uporablja. Vse od izbočenih logotipov, živalskih oblik, različnih barv in še kaj. Vse to je v svetu avtomobilskih logotipov, v katerega se bomo spustili v tem članku. Omenili bomo tiste najbolj prepoznavne znamke in logotipe, vse pa popestrili z nekaj manj poznanimi imeni avto-moto sveta.

Volvo

Izvor imena znamke izhaja iz latinske besede volvo oziroma volvere, ki pomeni kotalim se oziroma vozim se. Sam logo pa je sestavljen iz imena VOLVO in antičnega znaka za železo in ne pomeni znaka za moški spol.

Volvo logotipi

BMW

Logotip je predstavljal propeler letala, saj je podjetje najprej izdelovalo letala. Modra in bela pa predstavljata barve Bavarske dežele.

BMW logotip

Audi

Štirje prstani v logotipi Audi vozil predstavljajo štiri združena podjetja v letu 1969. Horch, Audi, DKW in Auto Union so sprva uporabljali svoje logotipe, a se je to spremenilo po letu 1969, ko se je podjetje že imenovalo Audi NSU Auto Union AG.

Audi logotip

Peugeot

Logotip leva se je pri podjetju pojavil že 1847 in je predstavljal moč in ostrino njihovih produktov. Enajst let kasneje pa je postal tudi uradni emblem Peugeota, ki so ga do danes spremenili že kar nekajkrat, najkasneje pred enim mesecem.

Peugeout logotipi

Škoda

Sam logotip predstavlja krilato puščico, sam izvor pa se povezuje s potovanji Emila Škode. Med svojimi potovanji po Ameriki naj bi imel svojega spremljevalca, ki je bil indijanskega porekla.  Zelena barva logotipa pa predstavlja prijaznost do okolja.

Škoda logotipi

Renault

Oblika diamanta je le en del logotipa francoskega giganta. Rumena barva je včasih predstavljala blaginjo in optimizem. Srebrna barva pa predstavlja sofisticiranost in kreativnost.

Renault logo

Citroen

Na potovanju leta 1890 je Andre Citroen med rezanjem zobnikov postal fasciniran nad obliko »chevrona« in ga kasneje uporabil v logotipu. Spremenil je dinamičnost, a ostal enak.

Citroen logotipi

 

Mercedes

Mercedesova zvezda simbolizira uporabo Daimlerjevih motorjev (predhodnik Mercedesa) na tleh, v vodi in v zraku. Nekoč je bil del logotipa tudi ime Mercedes Benz, a se je v devetdesetih izgubil.

Mercedes logotipiFerrari

Slavni konj je navdih našel v italijanskemu heroju Francescu Baracci.  Po njegovi smrti je Enzo Ferrari spoznal Baraccovo mamo, ki mu je svetovala naj naslika konja na svoje avtomobile za srečo. To je Ferrari tudi storil, rumeno barvo pa dodal zaradi mesta Modene.

Ferrari logo

Porsche

Konj, ki je v logotipu je tam zaradi izvora podjetja, ki je nastalo na konjski farmi v Stuttgartu. Sam izvor celotnega logotipa pa ni bil nikoli potrjen, a obstaja povezava z grbom Wuttemberga.

Porsche logo

Rolls-Royce

Sam logotip nam je jasen, saj sta to dve črki R. Kipec na avtomobilu pa je predstavljal piko na i.  Kipar Charles Skyes je ustvaril kipec z imenom Spirit of Ecstasy, ki je še danes eden najbolj prepoznavnih kipcev.

Rolls-Royce

Cadillac

Grb družine, ki je ustvarila podjetje in je osnovo ohranilo vse od pustolovca po imenu Le Sieur Antoine de la Mothe Cadillac. Sam logotip pa je bil spremenjen že več kot dvajsetkrat v zadnjih sto letih.

Cadillac logotip

Subaru

Japonsko ime pomeni ozvezdje Plejade oziroma Messier 45, ki ima sedem zvezd. Originalno ime je Mutsuraboshi, ki pomeni šest zvezd, a izhaja iz japonskega mita o sedmih sestrah oziroma zvezdah, češ da je ena nevidna.

Subaru logotipi

Alfa Romeo

Logotip Alfa Romeo je brez dvoma eden najbolj podrobnih logotipov v svetu avtomobilov. Križ predstavlja križ, ki so ga nosili med križarskimi vojnami. Kača predstavlja grb družine Visconti v Milanu. Krona prav tako predstavlja vladavino družine Visconti. Moški, ki ga kača prebavlja pa predstavlja poražence v križarskih vojnah.

Alfa Romeo logotipi

Chevrolet

Obstaja več zgodb o nastanku logotipa znamke Chevrolet. Soustanovitelju podjetja naj bi bil zelo všeč vzorec tapete v nekem hotelu. Drugemu naj bi bil zelo všeč vzorec iz kataloga za pečice. Tretja legenda pa pravi, da naj bi bil to poklon očetnjavi ustanovitelja, Švici.

Chevrolet logotipi

Toyota

Logotip je nastal šele leta 1989. V osnovi predstavlja črko T, njegova skrivnost pa je ta, da lahko sestaviš vse črke znamke Toyota.

Toyotini logotipi

Opel

Strela, ki jo nosi Oplov logotip je nastala leta 1964 je podolgovata in razvlečena črka z imenovana blitz. Po dolgih letih uporabe simbola rakete, je od takrat uporaba strele nekaj, kar spominja na proizvodnjo tovornjakov Blitz.

Logotipi Opla skozi zgodovino
Logotipi Opla skozi zgodovino

Tesla

Od daleč se zdi kot črka T, a je Elon Musk potrdil, da dve ločeni potezi logotipa sestavljata stator in rotor (oboje del električnega motorja).

Tesla logotip

Lada

Logotip vozil Lada je tip jadrnice oziroma Drakarja, ki so jo uporabljali Vikingi. V ruščini preprosto ladya oziroma ladja.

Lada logotip

Volkswagen

Preprost prikaz obeh začetnih črk besed Volks in Wagen, ki sta postavljeni ena na drugo.

Volkswagen logotip
Volkswagnovi logotipi v zgodovini
Prejšnji članekNaravni pripravek za bleščeče bele fuge
Naslednji članekZvezda Dakarja tudi na mestnih ulicah
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.