Revolucionarno kolo v prodaji

Živimo v dobi, ko običajni predmeti s tehnologijo postajajo pametni. Kolesa pri tem niso nobena izjema. Ameriško startup podjetje Vanhawks je s platformo za množično financiranje na trgu predstavilo prvo pametno kolo Valour. Nakupna cena znaša slabih 1.400 EUR, zato je pričakovati, da obstaja veliko dobrih razlogov za nakup.

Prvega predstavlja varnost. S senzorji kolo spremlja mrtve kote in kolesarja sproti opozarja, če se na primer vozilo ali drugi kolesar nevarno približuje oziroma je razdalja zmanjšana in bi lahko potencialno prišlo do nevarne situacije. Opozorilo se sproži z vibracijami na krmilu. S tem ima kolesar dober pregled nad dogajanjem v celotni okolici, in ne zgolj v vidnem polju. Senzorji pa ne merijo tudi cestišča. Z mobilno aplikacijo se zabeležijo sleherna vožnja čez cestne udrtine in informacije, ki se shranijo in ponudijo v pregled drugim lastnikom Valour Vanhawksa. To pa predstavlja bistveno konkurenčno prednost. Informacije o cestišču se zbirajo pri slehernem kolesarju, s čimer se ustvarja skupna baza podatkov, ki se nato lahko izkoristi za izbiro optimalnejše kolesarske poti. Medtem ko vas druga navigacijska sredstva ponavadi pošiljajo po glavnih cestah, vas bo aplikacija podjetja Vanhawks poslala po poti, ki je optimalnejša. Tako z vidika gostote prometa kot tudi kakovosti cestišča.

Na ta način se ustvari unikatno družbeno omrežje vseh lastnikov kolesa, ki prinaša koristi z zbiranjem informacij. Med drugim se zaradi možne identifikacije koles z mobilno aplikacijo ponuja tudi možnost identifikacije ukradenega kolesa. Če nepridipravi ukradejo kolo, služi celotno omrežje vseh drugih koles Valour kot orodje za iskanje. Če se ukradeno kolo zazna s strani ostalih koles, se lastniku takoj sporoči lokacija ukradenega kolesa in s tem možnost, da se ukradeno kolo ponovno združi z lastnikom.

Ni presenetljivo, da je projekt na množični platformi za financiranje Kickstarter uspešno zbral potrebnih 740.000 evrov za zagon proizvodnje. Poleg pametnih funkcionalnosti ponuja lastnikom tudi enega izmed najlepših koles, kar se jih trenutno lahko kupi na trgu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.