Predlog stališča Slovenije o nadgradnji Uredbe ES o označevanju pnevmatik

Vlada je na današnji seji sprejela predlog stališča Slovenije o označevanju pnevmatik, v katerem načeloma podpira podpira namen Komisije o ponovni nadgradnji Uredbe (ES) št. 1222/2009 o označevanju pnevmatik glede na izkoristek goriva in druge bistvene parametre.
Republika Slovenija podpira vse pobude, katerih namen je izboljšati informiranost potrošnikov, pri čemer je za Slovenijo ključno, da njihova izvedba upošteva načelo administrativne in stroškovne uravnoteženosti ter opredeljive dodane vrednosti. S tega vidika Slovenija podpira namen Komisije o ponovni nadgradnji Uredbe o označevanju pnevmatik glede na izkoristek goriva in druge bistvene parametre, vendar meni, da so predlagane spremembe preuranjene.

Kot je razvidno iz Poročila Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu »Ocena potrebe po pregledu Uredbe (ES) št. 1222/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o označevanju pnevmatik glede na izkoristek goriva in druge bistvene parametre«, se pnevmatike najvišjih razredov energetske učinkovitosti (A in B) še vedno niso dobro uveljavile na trgu (manj kot 1% vseh tipov pnevmatik). S tega vidika je sprememba razredov glede na izkoristek goriva ter oprijem na mokri podlagi preuranjena, saj so mejne vrednosti v predlaganem besedilu pomaknjene navzgor. Glede na majhno uporabo pnevmatik najvišjih razredov ne vidimo ekonomsko upravičenega razloga za spremembo vrednosti razredov. S stroškovnega in postopkovnega vidika podpiramo uporabo že preverjenih standardiziranih preizkusnih metod.  

Ravno tako Slovenija ne podpira dodatnih obveznosti držav članic glede poročanja ter nadzora, saj menimo, da je potrebno pred uvedbo kakršnega koli dodatnega sistema poročanja natančno opredeliti in ovrednotiti učinke tako za privatni kot tudi javni sektor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.