Pozor, zimske pnevmatike niso več obvezne, a nikar ne hitite z menjavo

car tire shop and service - mechanic holding new tyre on garage background. copy space
Foto: ronstik iz iStock

Z današnjim dnem zakonodaja dopušča menjavo pnevmatik iz zimskih na letne. Pri tem se ni treba prenagliti, saj je v gorskih in hribovitih predelih tudi v spomladanskih mesecih pričakovati vsaj začasne zimske razmere, so sporočili iz Avto-moto zveze Slovenije (AMZS).

Zimske pnevmatike je smiselno zamenjati za letne, saj so te narejene iz čvrstejše gumene zmesi in imajo bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske in se tudi manj obrabljajo. Zimske se splača zamenjati tudi zaradi manjšega kotalnega upora in posledično manjše porabe goriva.

Globe za neupoštevanje zakona niso nizke

Agencija RS za okolje sicer napoveduje lep konec tedna, temperature bodo v osrednji in vzhodni Sloveniji že danes zrasle tudi do 19 stopinj Celzija, podobno pa naj bi bilo tudi prihodnji konec tedna.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.

Test letnih pnevmatik

AMZS je že pred tedni na svoji spletni strani objavila test letnih pnevmatik, ki ga izvajajo v sodelovanju z evropskimi motorističnimi zvezami, nobena od letnih pnevmatik ni dobila najslabše ocene, kar pomeni, da nakupa nobene ne odsvetujejo. Tri preizkušene so dobile oceno zelo priporočljivo, dvanajst priporočljivo, ena pa priporočljivo z omejitvami. Testa zaviralne poti na mokrem vozišču in števila kilometrov, ki jih je s pnevmatiko mogoče narediti, pa sta pokazala precejšnje razlike med njimi.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRSTA
Prejšnji članekZakaj psi mahajo z repom? Odgovor je kompleksnejši kot se mislili
Naslednji članekJeste jajca vsak dan? Preverite, kaj se zaradi tega zgodi vašemu telesu
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.