Od 1. oktobra Ljubljani in Mariboru prevoz za nekatere brezplačen

avtobus

Od 1. oktobra se bodo lahko upokojenci, starejši od 65 let, invalidi in vojni veterani, ki imajo brezplačno vozovnico za območje Sloveniji, tudi na območju Ljubljane in Maribora z javnim prevozom vozili brezplačno. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč sklenilo pogodbi med Mestnima občinama Ljubljana in Maribor ter obema javnima podjetjema, ki izvajata mestni prevoz potnikov (LPP in MARPROM).

Kako do nove vozovnice?

1.   Obstoječi uporabniki

Vsi upokojenci, osebe starejše od 65 let, invalidi, imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide in vojni veterani, ki že imajo kartico IJPP (rdeča kartica) in vozovnico za območje Slovenije se bo nova vozovnica za mestni promet avtomatsko zapisala na kartico ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom potnikov. Za zanesljiv zapis prosimo, da potnik drži kartico na terminalu od 3 do 5 sekund.

2.   Novi uporabniki

Vsi upravičenci do vozovnice za upokojence, osebe starejše od 65 let, invalide, imetnike evropske kartice ugodnosti za invalide in vojne veterane, ki še niso uveljavljali pravice do vozovnice za območje Slovenije, na enem od prodajnih mest oddajo vlogo za brezplačno vozovnico. Na podlagi vlog, ki bodo oddane od četrtka 30. septembra 2021 dalje, bodo dobili kartico in vozovnici za območje Slovenije in za mestni prevoz.

3. Imetniki kartice URBANA

Vsi imetniki zelene imenske kartice URBANA, na kateri imajo tudi druge pravice (npr. kartico za knjižnico) lahko obdržijo to kartico. Za uveljavitev pravice do brezplačne vozovnice za mestni promet morajo obiskati prodajno mesto LPP, oddati vlogo za vozovnico Slovenija in predložiti obstoječo kartico URBANA. Na prodajnem mestu jim bodo kartico nadgradili in nanjo zapisali obe vozovnici.

Ministrstvo vse upravičence naproša, da upoštevajo navodila za uporabo javnega prevoza potnikov (obvezna uporaba obrazne zaščitne maske in dokazilo PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). Oba pogoja veljata tudi na prodajnem mestu, zato prosimo vse, ki želijo urediti pravico, da obiščejo prodajno mesto, ko ne bo čakalnih vrst.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNa voljo nov priročnik za načrtovanje in organizacijo gradbene parcele stavbe
Naslednji članekRevolucija v decentralnem prezračevanju:  LUNOS i-Vent
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.