Novi Tesla Model S – tretji najhitrejši avto na svetu

Tesla Motors, ameriška družba, ki prodaja, dizajnira in izdeluje električne avtomobile, je pred kratkim naznanila, da prihaja nova verzija limuzine Model S. Polno ime: Tesla Model S P100D!

Od 0-100 km/h bi naj Teslin novi jekleni konjiček “švignil” v vsega 2,5 sekunde. Ta podatek uvršča Tesla Model S P100D na tretje mesto najhitrejših avtomobilov, v kategoriji masovno produciranih vozil. Na prvem mestu kraljuje Ferrari LaFerrari, na drugem mestu pa se je znašel Porsche 918 Spyder.

Oba izpostavljena avtomobila sta precej dražja od Teslinega novega modela, čigar cena se začne pri 120.000 eur, medtem ko Ferrari stane 1,25 milijona evrov, Porsche pa 750.000 eur. Dodatno ima Teslino vozilo veliko več prostora v prtljažniku, v njem se lahko vozi 5 odraslih oseb in je v celoti električno vozilo. Če je torej seznam avtomobilov, ki so hitrejši od limuzine P100D zelo kratek, je seznam vozil, ki so počasnejša skorajda neskončen. Kaj pa je dejansko tisto kar novo Teslino limuzino dela tako hitro in zato tako posebno? “Ludicrous Mode” (100kWh baterija), ki pa nikakor ni poceni. 9.000 eur za posodobitev iz modela P90D – če je vozilo že naročeno, vendar še ni dostavljeno – in 18.000 eur za posodobitev vozila, ki že stoji v garaži.

Da pa ne bomo govorili samo o hitrosti, Tesla od zdaj naprej ponuja tudi boljšo, vzdržljivejšo baterijsko opcijo za svoj Model S in Model X. Izboljšana opcija “Ludicrous Mode”, ki sicer igra glavno vlogo pri hitrosti vozila, izdatno poveča tudi doseg avtomobila, ki naj bi sedaj dosegel do 510 km, kar je skoraj 35 km več kot prejšnja verzija 90kWh baterije.

Kakorkoli že, nova Teslina limuzina Model S P100D ni ravno denarnici prijazna, kar pa pri podjetju upravičujejo s trditvijo, da naj bi dodaten zaslužek pri prodaji novih, hitrejših Modelov S, uporabili pri proizvodnji manjših in veliko bolj dostopnih Teslinih vozil v prihodnosti. Model 3, ki je že v razvoju bi naj bil prvi na tem spisku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.