Novi Kia EV5 naj bi bil naslednik modela Sportage

Kia EV5
Kia EV5 Foto: on kia

Kia je presenetila javnost s konceptnim modelom EV5, ki naj bi prevzel vlogo električnega naslednika priljubljenega modela Sportage. Športni terenec Kia EV5 SUV je zaživel v konceptni podobi manj kot teden po tem, ko je Kia predstavila sedemsedežni model EV9. Zdaj je tu tretji električni model v liniji EV.

Konceptni Kia EV5 bo na voljo že letos, a ne pri nas

Kot pove že samo ime je Kia EV5 manjši bratec sveže predstavljenega modela EV9, a se vseeno drži večjega dizajna, ki ga predstavlja korejska znamka. Za zdaj oziroma bolje rečeno od zdaj naprej se uradno imenuje koncept EV5. Na Kitajskem bo električni SUV na voljo že konec tega leta, kar je tudi razlog, da je bil predstavljen na dogodku kitajskih EV vozil.

Kia še ni potrdila, da prihaja tudi v Evropo, a vseeno obljubila, da je eden od cilj razširitev na mednarodni trg.

Električni koncept Kia EV5
Električni koncept Kia EV5 Foto: on kia

Kia EV5 je še vedno zavit v skrivnost

Tehnične podrobnosti so še vedno skrivnost, predvideva pa se, da naj bi vozilo stalo na platformi E-GMP, ki jo uporabljata obstoječa EV modela, uporabljali pa jo bodo tudi štirje prihajajoči. Po velikosti in podobi je EV5 primerljiv s Kio Sportage, kar govori o tem, da naj bi šlo za naslednika tega priljubljenega modela in rivala modelom, kot so Nissan Ariya, Volkswagen ID.4 in Toyota bZ4X.

Cena Kie EV5 še ni razkrita, verjetno pa bo primerljiva z omenjenimi modeli konkurence. Ponujeni bosta dve različici (dvo in štiri kolesni pogon). Če bo model uporabljal isto 77 kWh baterijo kot EV6, bo ponujal približno 500 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Prav »šestica« je lep dokaz, da Kia velikosti svojih električnih modelov ne bo označevala s številko, saj je EV5 večji od nje.

 

VIRkia
Prejšnji članekKako toplotne črpalke pripomorejo k prihranku pri stroških ogrevanja?
Naslednji članekPrva ‘preproga’ na sončne plošče na svetu na železniških tirih, bi lahko proizvaja elektriko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.