Mercedes odpoklical več kot milijon svojih vozil

Mercedes-Benz odpoklical svoja vozila zaradi okvare sistema eCall
Mercedes-Benz odpoklical svoja vozila zaradi okvare sistema eCall

Avtomobilski gigant Mercedes-Benz je bil primoran odpoklicati več kot milijon svojih avtomobilov. Razlog pa okvara sistema eCall, ki avtomatsko opozori službe za nujne primere, če pride do nesreče. Vsi odpoklicani avtomobili se nanašajo na tiste, ki so v ZDA. Kljub temu pa je okvara doletela vozila, ki so izven njihovih meja, med drugim tudi v Evropi. Mercedes-Benz za zdaj ne komentira okvare izven ZDA, a lahko njihov komentar pričakujemo v naslednjih nekaj dneh.

Odpoklic vozil v ZDA in Evropi

Predmet okvare je sistem eCall, ki v primeru avtomobilske nesreče sam poda informacije o njej odgovornim službam za nujne primere (reševalci, gasilci, policija). Zaradi okvare pa lahko sistem sporoči napačno lokacijo vozila oziroma nesreče, kar pomeni, da bi lahko prišlo do velikih zamud in celo smrti.

Sistem eCall je v novih evropskih avtomobilih obvezen od marca leta 2018. Evropski parlament je takrat dejal, da naj bi sistem pripomogel k zmanjšanju smrti na cestah za vsaj deset odstotkov na leto. Nova posodobitev pa se bo v Evropi kmalu popravila pravijo odgovorni pri Mercedes-Benz in sporočajo, da bodo do takrat v tesnem stiku z lokalnimi oblastmi v vsaki državi.

»Kakovost in varnost naših produktov sta na vrhu našega seznama prioritet in hkrati razloga za vsakodnevno testiranje naših operacij po svetu. Med pregledom delovanja nove posodobitve sistema pri večih modelih, pa smo naleteli na težavo pri komunikaciji med sistemom in službami,« so sporočili pri Mercedes-Benzu.

Pojasnili so, da lahko posledično zaradi nesreče pade napetost vozila, kar sproži težave pri komunikacijskem modulu. Zgodi se lahko, da ta sporoči napačno lokacijo vozila in nesreče, kar je težava, ki jo je nujno potrebno takoj odpraviti.

Sistem eCall

Tehnologija si prizadeva zmanjšati odzivni čas reševalnih služb in zmanjšati število smrtnih nesreč na cestah. Naprava ob prometni nesreči samodejno pošlje ustrezne podatke v zvezi z nesrečo na številko za klic v sili 112. Podatke posreduje prek mobilnega telefona s povezavo Bluetooth ali naprave z vgrajeno SIM-kartico. Podatki vključujejo položaj s koordinatami GPS, čas nesreče, število potnikov in registrsko številko vozila. (vir: europa.eu)

eCall sistem
eCall sistem
VIRMercedes-Benz.com
Prejšnji članekTrik, kako odstraniti maščobo brez napora
Naslednji članekKuhinja za tisoč in en okus
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.