Kaj storiti, če točite dizel v bencinarja ali obratno

Man with broken down car flat tire in the middle of the street
Foto: SIphotography iz iStock

V času, ko je znova veliko govora o podražitvi cen goriv, lahko izbira bencinske črpalke ali vrste goriva močno vpliva na vaš prihranek pri ceni. Pri tem morate paziti, da si ob vsej pozornosti, ki jo namenjate ceni, ne privoščite še veliko dražje napake. Poglejmo, kaj se lahko zgodi, če v svoj avto natočite napačno gorivo.

Dizelsko gorivo v bencinski rezervoar

Je takšna napaka sploh mogoča? To je težko narediti, a ni nemogoče. Dizelske črpalke so običajno drugačne barve in imajo večje nastavke, ki običajno ne ustrezajo odprtini bencinskega rezervoarja.

Kaj storiti, če se vam kljub vsemu »posreči«, da v vašega jeklenega konjička natočite dizelsko gorivo namesto bencin. Bencinski motorji ne morejo izgorevati dizelskega goriva, zato se vaš avto morda ne bo zagnal. Če se bo, se bo verjetno zelo kadil. Čeprav je poškodba motorja malo verjetna, boste morali sprazniti rezervoar, kar vas lahko stane med 500 in 1000 evri, poleg tega pa boste morali plačati še stroške vleke.

Close up hand holding green gasoline fuel nozzle and being fill gas tank of black car in gas station Concept of Global Fossil Fuel Consumption Replace by alternative energy in near the near future
Foto: toncd32 iz iStock

Bencin v dizelskem motorju

Bencinski nastavki so manjši, zato bi lahko ustrezali dizelskemu rezervoarju. Zato je takšna napaka nekoliko verjetnejša. Če se to zgodi, se motor lahko celo vžge, zato poskusite prepoznati napako, preden zaženete avto.

Ker dizel deluje kot mazivo za gorivni sistem, lahko tanjši bencin povzroči obrabo gorivne črpalke, filtra in šob, še posebej, če motor deluje. Pokličite vleko in izpraznite rezervoar ter preverite dele gorivnega sistema.

Navadno se je takšnim napakam enostavno izogniti, potrebna je le dovoljšnja pozornost in vse bo v redu.

Prejšnji članekItalijanska znamka na vrhu Stellantisovega seznama najbolj prodajanih
Naslednji članekTi izvajalci nudijo brezplačne storitve pri obnovi po poplavah!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.