Inovativne rešitve za elektro mobilnost prihajajo iz Slovenije

Slovensko tehnološko podjetje Hidria je sklenila nove pogodbe za inovativne rešitve elektromobilnosti za obdobje od 2021 do 2030, vredne preko 300 milijonov evrov. To predstavlja tudi enega največjih dosežkov v zgodovini slovenske avtomobilsko dobaviteljske industrije.

Statorje in rotorje, proizvedene po inovativni novi tehnologiji bosta v svoje hibridne in električne avtomobile vgrajevala z letom 2021 med drugimi tudi BMW in Daimler-Mercedes.

E-vozila, ki bodo imela vgrajeno navedeno tehnologijo bodo imela nižjo porabo energije in posledično daljši domet, proizvedla pa bodo manj škodljivih emisij. Realizirani dogovori so v prvi vrsti rezultat večletnega intenzivnega vlaganja Hidrie v inovativno tehnologijo spajanja lamel po načelu odprtega inoviranja, poimenovano Hidria Bond. Le-tega je Hidria razvila v sodelovanju s strokovnjaki Kemijskega Inštituta v Ljubljani in podjetja Jutronic. Kot je dejala razvojna inženirka in vodja projekta Špela Bolka, je inovacija v celoti plod slovenskega znanja.

Evropska avtomobilska industrija načrtuje precejšnji delež svoje prizvodne kapacitete, to je osem milijonov avtomobilov, na hibridnih in električnih osnovah do leta 2025. Cilj Hidrie pri tem pa je, da zavzame 10- do 20-odstotni tržni delež. Zato predvidevajo, da bodo do leta 2022 potrebovali od 10.000 do 15.000 kvadratnih metrov novih proizvodnih zmogljivosti, najverjetneje v Spodnji Idriji ali na Jesenicah, kjer bodo visoko tehnološke rešitve tudi razvili za proizvodnjo. Posledično se bo povečevalo tudi število zaposlenih.
Moderna proizvodna linija
Moderna proizvodna linija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.