Fisker Ronin, ultimativni GT kabriolet z enim najdaljših dosegom v svetu EV vozil

Fisker Ronin je ultimativni GT, ki bo dosegel 1000 kilometrov z enim polnjenjem
Fisker Ronin je ultimativni GT, ki bo dosegel 1000 kilometrov z enim polnjenjem Foto: on fisker

Fisker Ronin je bil razkrit na dogodku Product Vision Day, ki ga je vodil Henrik Fisker. Električni kabriolet je predstavljen kot ultimativni GT, ki lahko vozi na zelo dolge razdalje. Poleg njega sta bila predstavljena še Fisker Alaska, najlažji poltovornjak na svetu in Fisker Pear. Tokrat je pozornost na tem prelepem GT-ju. Kaj nam bo ponujal Fisker Ronin?

Fisker Ronin je dobil ime po japonskih samurajih, ki so se odpravili na samostojno pot

Ronini so bili japonski samuraji, ki so ta naziv dobili po smrti gospodarja oziroma njegovi izgubi naziva. To ni bil naziv ponosa, saj so morali samuraji po smrti gospodarja narediti harakiri in umreti pod lastnim rezilom. Tisti, ki tega niso storili, so postali ronini, živeči v senci sveta. Seveda se je njihov status skozi stoletja spreminjal, dandanes pa pod nazivom ronin poznamo kar nekaj izjemnih zgodb in legend iz dežele vzhajajočega sonca.

»Gre za redefiniranje superšportnika prihodnosti,« je povedal Henrik Fisker. »Želeli smo ultimativno izkušnjo vožnje in novo vrsto razkošja. Verjamemo v ustvarjanje nečesa popolnoma drugačnega,« je še dodal. Označil ga je kot ultimativni GT avto za dolge razdalje. Šlo naj bi za električno vozilo, ki stoji samo v povsem svoji kategoriji. Od tu tudi njegovo ime, Fisker Ronin.

Fisker je predstavil nove modele med katerimi so tudi Ronin, Pear in Alaska
Fisker je predstavil nove modele med katerimi so tudi Ronin, Pear in Alaska Foto: fisker

Fisker Ronin se lahko pohvali s kar 1000 kilometri dosega

Dimenzionalno bi ga lahko povezali s športnimi limuzinami EV, kot sta Porsche Taycan in Mercedes-AMG EQS 53, a ima največ podobnosti s sorodnim športnim terencem Fisker Ocean, ki je pred kratkim stopil v proizvodnjo pri naših severnih sosedih.

Na predstavitvenem dogodku je bilo potrjeno, da bo Fiskerjev GT opremljen s tremi motorji in štirikolesnim pogonom s ciljno močjo nekaj manj kot 1000 KM. To bo ustvarilo dvosekundni pospešek do 100 km/h. Pri podjetju so potrdili, da bo v vozilo vgrajena tudi aktivna aerodinamika, a kaj več od tega niso razkrili.

Fisker Ronin prihaja leta 2025
Fisker Ronin prihaja leta 2025 Foto: fisker

Razkrili pa so doseg električnega vozila. Ta znaša skoraj 1000 kilometrov (natančneje 965 km), kar bi bil eden od najdaljših dosegov v svetu električnih vozil. »To je avto, ki ga želite samo voziti, ne želite razmišljati o tem, kdaj se morate ustaviti,« so povedali pri Fiskerju. Razkrili so, da naj bi doseg temeljil na futuristični metodi črpanja energije iz baterijskega paketa, katerega celice so integrirane v šasijo.

Naj vas dejstvo, da gre za kabrioleta ne odvrne od navdušenja. Tu je Fisker stopil naproti smernicam in ustvaril trdo streho iz ogljikovih vlaken, ki so nadomestila blago. Ronin bo dobil tudi štiri metuljasta vrata in visoko tehnološko in nadvse luksuzno notranjost.

Kdaj bo naprodaj Fisker Ronin?

Ronin bo na voljo s koncem leta 2025, so potrdili pri Fiskerju. Proizvodnja se bo začela že prej, najverjetneje v drugi polovici leta 2024, cene pa še niso znane. Fisker načrtuje, da bo do leta 2027 na ceste poslal milijon električnih vozil, podjetje pa bo razširil tako, da bo po letu 2030 postalo podjetje z milijoni avtomobilov na leto.

Fisker Product Vision Day 2023

Prejšnji članek5 prednosti in slabosti električnih grelnih pip
Naslednji članekFisker Alaska bo najlažji in najbolj obstojen poltovornjak na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.