Električni Nio ET5 bo na voljo z naročnino

Nio ET5
Nio ET5 Foto: on nio

Prihajajoči Šanghajski moto šov bo prinesel premierni prikaz električne limuzine Nio ET5, ki naj bi bila direktni rival Tesli. Že direktor podjetja Nio William Li je pred meseci trdil, da bodo do konca leta 2023 premierno pokazali dva svoja modela, od katerih bo en prav ET5. Kaj vse vemo o prihajajočem Niu ET5, ki ga bo moč dobiti na zelo zanimiv način?

Nio ET5 na voljo že v letu 2023

Nio ET5 bo hitro na voljo v Združenem Kraljestvu in širom Evrope, zanimiv pa bo princip, po katerem bodo vozilo prejeli kupci. Šlo naj bi za ekskluzivni najem oziroma naročnino in ne nakup vozila, kar vidimo le poredko. Na Kitajskem je sicer ta postopek zelo razširjen, saj se ga poslužuje znamka Lynk&Co, ki si jo lasti Geely. V Evropi se tak način šele pričenja.

Prednost vozil Nio je tehnologija menjave baterij. To lastnikom vozil omogoča menjavo obrabljene baterije za polno v manj kot petih minutah na točno določenih postajah, ki morajo biti še postavljene oziroma izbrane.

Nio ET5, tudi Nio et5, bo na Kitajskem na voljo z junijem, planiran pa je tudi po drugih državah. Med njimi so tudi Velika Britanija, Danska, Nemčija, Nizozemska in Norveška. V teh državah naj bi bil na voljo do konca leta 2023.

Nio ET5 bo na voljo leta 2023
Nio ET5 bo na voljo leta 2023 Foto: on nio

Električni konkurent Tesle je velik in dolg

Model je klasični saloon, ki pa je zasnovan z željo po prostorskosti in vsestranskosti. Sprednji del je moč primerjati z vsemi ostalimi vozili v tem segmentu, ločuje pa se po privzdignjenem in razširjenem zadnjem delu vozila.

Vse o Nio ET5
Foto: on nio

Nio ET5 je 4790 mm dolg, 1960 mm širok in 1499 mm visok avto. Za primerjavo lahko vzamemo BMW serije 3, ki je od modela ET5 77 mm krajši, 113 mm ožji in 59 mm nižji. Njegova medosna razdalja je tudi 37 mm daljša od bemvejeve trojke in tako znaša 2888 mm.

Notranjost Nio ET5
Notranjost Nio ET5 Foto: on nio

Sprednji asinhronski motor proizvede 201 konjske moči, zadnji sinhroni elektromotor pa 282 – skupaj 480 konjskih moči. Za vozilo so predvidene tri različne baterije – 75 kWh, 100 kWh in 150 kWh. Vsaka posebej tako omogoča 445, 580 oziroma 1000 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

Prejšnji članekKako uspešno voditi evidenco prihodkov in odhodkov?
Naslednji članekKako prihraniti pri menjavi operaterja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.