Avtomobilski velikan bo “električen” že do leta 2030

nissan, car, automobile
Foto: DayronV iz Pixabay

Japonska avtomobilska znamka Nissan načrtuje prehod na izključno električne avtomobile do leta 2030, pri čemer bo med prihajajočimi električnimi vozili tudi nadomestek za model Micra, ki bo povsem električen.

Kljub nedavni odločitvi britanske vlade, da odloži prepoved prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2035, Nissan vztraja pri načrtih, da bo do leta 2030 njihova celotna ponudba sestavljena izključno iz električnih avtomobilov. Nissan je tudi obljubil, da bo vsak nov model, ki ga lansirajo v Evropi od zdaj naprej, v celoti električen.

V Nissanovem evropskem naboru sta že potrjeni še dve električni vozili, vključno z brezemisijskim nadomestkom za model Micra supermini, ki naj bi prispel nekje leta 2024. Naslednja generacija Micre bo uporabljala isto platformo kot obnovljeni Renault 5 in bo služila kot vstopni model znamke. Drugi električni avtomobil bo najverjetneje dolgo pričakovana nadomestitev za inovativni Nissan Leaf. Nissan je že leta 2021 potrdil, da se bo Leaf preoblikoval iz družinskega kombija v križanca, ki bo postavljen pod Nissanov električni SUV Ariya, ki je bil izbran za avto leta 2022. Novi Leaf bo prav tako izdelan v Nissanovem tovarni v Veliki Britaniji v Sunderlandu kot del projekta EV36Zero v vrednosti 1 milijardo funtov.

Melbourne, Australia: July 16, 2022: Zero emmissions Nissan LEAF car recharging at an EVIE charging station. EVIE Smart Home Charge point has been designed to provide the user with the perfect charging solution for the home & commercial space.
Foto: jax10289 iz iStock

Nissan si prizadeva, da do leta 2028 predstavi prvi električni avtomobil z vsemi trdnimi baterijami (ASSB). Japonska znamka trdi, da ta tehnologija lahko dramatično zmanjša čas polnjenja in naredi električne avtomobile učinkovitejše ter bolj dostopne. Nissan pričakuje, da bodo ASSB do leta 2028 zmanjšale stroške baterijskih paketov na 61 funtov (75 dolarjev) na kWh, s ciljem, da jih na koncu zmanjšajo na 53 funtov (65 dolarjev) na kWh.

Globalno Nissan načrtuje uvedbo 27 elektrificiranih vozil, vključno z 19 popolnimi električnimi vozili, do leta 2030. “Električni avto je končna rešitev za mobilnost,” je dejal predsednik in izvršni direktor Nissana, Makoto Uchida. “Več kot milijon strank se nam je že pridružilo na naši poti in doživelo zabavo električnega vozila Nissan, in ni več poti nazaj. Nissan bo do leta 2030 v Evropi prešel na izključno električna vozila – verjamemo, da je to prava odločitev za naše podjetje, naše stranke in za planet.”

Od leta 2022 je vsak model v Nissanovi ponudbi, ki ni čisto električen avto, kot na primer Qashqai in X-Trail, na voljo v elektrificirani obliki kot hibrid, s posebnimi e-Power sistemi podjetja.

Prejšnji članek»Zvečer pred spanjem vlijem 50 g tega prahu v školjko, pokrijem in pustim tako čez noč«
Naslednji članekTest zimskih pnevmatik dimenzij 205/60 R16 H

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.