Znanstveniki želijo hidrotermalne vrelce spremeniti v vir energije za raziskovanje oceana

Ali veste, da so ljudje raziskali samo 5 odstotkov svetovnih oceanov? To pomeni, da vemo izredno malo o rastlinah, živalih in drugih oblikah življenja, ki obstajajo v morskih globinah.

Raziskovanje najglobljih delov morja predstavlja velike tehnične izzive, saj je treba raziskovalcem zagotoviti neprekinjeno dobavo energije in kisika, medtem ko se nahajajo kilometre pod površjem. Raziskovalna ekipa iz RIKEN Centra za znanost o obnovljivih virih je razvila postopek za ustvarjanje naravne energije s pomočjo hidrotermalnih vrelcev, ki jih najdemo na oceanskem dnu.

Hidrotermalni vrelci so posledica pronicanja morske vode skozi razpoke v skorji oceana v bližini širjenja centrov ali con spodrivanja (mesta na Zemlji, kjer se dve tektonski plošči oddaljujeta ali približujeta druga drugi). Hladna morska voda se ogreva z vročo magmo in posledica je hidrotermalni vrelec na dnu morja, ki lahko doseže temperature čez 340 stopinj Celzija.

Ryuhei Nakamura in njegovi kolegi na RIKEN Centru nameravajo zajeti energijo hidrotermalnih vrelcev z robotskim sistemom, ki deluje podobno kot gospodinjske baterije. “Hidrotermalna tekočina iz globokomorskih zračnikov je obogatena z elektronsko bogatimi ioni, morska voda pa vsebuje oksidirajoče in elektronsko osiromašene ione. S postavitvijo ene elektrode v hidrotermalno tekočino in druge v morsko vodo, sistem ustvarja kemični preliv, ki proizvaja električni tok,” pojasnjuje gospod Nakamura.

Glede na nedavno objavljene rezultate, naj bi sistem proizvajal dovolj moči za osvetljevanje treh LED svetilk. Nakamura upa, da bo nova tehnologija, poleg koristi za globoko oceansko znanost, izboljšala naše razumevanje tega kako biološke ekosisteme izkoriščati za pridboivanje čiste, obnovljive energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.