Zelene pisarne na Kitajskem

Kitajska je drugi največji trg na svetu za zeleno gradnjo in zelene stavbe, vendar pa je to še vedno omejeno zaradi teženj po poceni in hitri gradnji. Podjetje Glumac iz Shanghai-a namerava to spremeniti.

Njihova ideja je gradnja zelenih več-pisarniških kompleksov, ki ne bodo onesnaževali okolja. Gre za približno 1.800 kvadratnih metrov obsežen pisarniški kompleks, za katerega so v fazi pridobivanja Platinastega LEED certifikata za zeleno gradnjo.

 

Trenutno največja težava so kitajski najemniki in podjetniki, katerih miselnost še ni naredila ustreznega premika. Čistega okolja in obnovljive energije namreč še vedno ne vidijo kot koristne, oziroma vredne naložbe.

Druga velika težava pri gradnji ekoloških pisarn je bilo pridobiti potrebne materiale brez toksinov. Prav tako so imeli težave z lesom, ker se ta na Kitajskem večinoma pridobiva s pomočjo formaldehida.

 

Vendar pa je arhitektom in graditeljem v družbi Glumac kljub temu uspelo. Njihove pisarne se vrhunec ekološke gradnje. Za udobje v pisarnah skrbi energijsko učinkovita LED razsvetljava, talno ogrevanje in hlajenje. Za oskrbo z električno energijo skrbi fotovoltaična elektrarna, ki se nahja na strehi objketa. Ker pa kompleks pisarn letno porab manj kot 40.000 kWh se presežek proizvedene električne energije oddaja v državno elektroenergetsko omrežje. Kompleks zbira tudi deževnico, ki jo uporablja v straniščih za spakovanje.

Ali se bodo nove zelene pisarne na Kitajskem prijele bo treba še počakati, vsekakor pa so pravi korak k zmanjševanju onesnaževanja na Kitajskem.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.