Zasedanje Sveta za energijo v Bruslju

V Bruslju je včeraj potekalo zasedanje Sveta za energijo. Svet je obravnaval več zakonodajnih predlogov, pri čemer je bilo največ pozornosti posvečeno predstavitvi zimskega svežnja osmih zakonodajnih predlogov. Svet je opravil tudi politično razpravo o predlogu Uredbe o ukrepih za zagotavljanje zanesljivosti oskrbe s plinom in se seznanil z napredkom pri razvoju zunanje dimenzije energetske politike EU.

Predsedstvo je razpravljajo o ključnih elementih revizije uredbe o zagotavljanju zanesljivosti oskrbe s plinom. Največ pozornosti je bilo namenjeno pomenu regionalnega sodelovanja v primeru odzivanja na morebitno prekinitev dobav, večji transparentnosti plinskih pogodb in načinu organiziranja solidarnostne oskrbe med državami članicami v primeru prekinitve dobav. Opravljena konstruktivna razprava predstavlja dobro vodilo za prihodnje usklajevanje. Države članice so se dogovorile, da bodo elementi pristopa na osnovi ocene tveganj vključeni v besedilo relevantnih členov uredbe. Za to si je prizadevala tudi Slovenija.

Ključna točka dnevnega reda je bila predstavitev osmih zakonodajnih predlogov Evropske komisije v okviru zimskega zakonodajnega svežnja, ki zajema:

  • revizijo OVE direktive iz 2008,
  • revizijo URE direktive iz 2012,
  • revizija direktive o energetski učinkovitosti stavb iz 2010,
  • revizijo štirih zakonodajnih aktov na področju električne energije ter
  • nov zakonodajni predlog uredbe za upravljanje energetske unije.

Gre za izjemno zahteven zakonodajni sveženj, ki ponuja odgovore na več izzivov: spodbujanje rabe obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitosti do leta 2030, bolj učinkovito delovanje energetskega trga EU ter nov način upravljanja nacionalnih podnebno – energetskih politik.

 

Svet se je seznanil tudi z razvojem dogodkov in aktivnostmi Komisije na zunanjih energetskih odnosih, s stanjem poteka obravnave uredbe o vzpostavitvi okvira za označevanje energijske učinkovitosti proizvodov ter sklepa o vzpostavitvi mehanizma za izmenjavo informacij v zvezi z medvladnimi sporazumi in nezavezujočimi instrumenti med državami članicami in tretjimi državami na področju energije.

 

Ob koncu zasedanja se je svet seznanil s programom prihajajočega malteškega predsedstva, ki bo posebno pozornost namenilo prav obravnavi zimskega paketa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.