Zaključna prireditev projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah

V sredo 3. junija 2015 je na prizorišču pred novogoriško mestno hišo potekala zaključna prireditev projekta Obnovljivi viri energije v primorskih občinah z OVE in URE dnevom 2015 z naslovom »Iz preteklosti v prihodnost«.Otroci so delali poskuse na “Experia” in “eHiša” postojankah, vozili električno kolo in skuter ter testirali “Fajn Bicikl” in kolo na sončne celice.

Po petih letih na Primorskem zaključujejo projekt “Obnovljivi viri energije v primorskih občinah”, ki je financiran s sredstvi Švicarskega prispevka. V projekt so bile vključene občine: Brda, Tolmin, Cerkno, Pivka, Ilirska Bistrica, Piran, Šempeter-Vrtojba, mestni občini Koper in Nova Gorica ter Triglavski narodni park. Kot izvajalska agencija je projekt vodila Goriška lokalna energetska agencija – GOLEA.

Dogajanje se je začelo z gledališko predstavo treh osnovnih šol, ki je pred udeležence postavila vprašanja varovanja narave, onesnaževanja vseh vrst, ponovne uporabe in iskanja rešitev nanje. Gledališka predstava je nastala na temeljih koncepta letošnjega OVE in URE natečaja, ki je šole spodbujal k ponovni uporabi materialov, oblačil in odpadkov. Zato so učenci z ustvarjanjem kostumov ponazorili ključne like iz prepoznavnih zgodb otroške ali mladinske literature, filma, gledališke predstave oz. stripa.

Sledila je slavnostna razglasitev zmagovalcev letošnjega natečaja. V vsaki starostni skupini je komisija izbrala najboljše izdelke prijavljenih vrtcev in osnovnih šol iz posameznih kategorij.

Primorske šole so na prizorišču dogodka pokazale, kaj vse so v zadnjih treh letih ustvarjale na temo obnovljivih virov in učinkovite rabe energije ter trajnostnega razvoja.

Prireditve se je udeležilo tisoč otrok primorskih šol in vrtcev ter dvesto gostov, med njimi tudi veleposlanik Švice v Sloveniji Nj. Eksc. Pierre-Yves Fux, gostje iz Švice, predstavniki Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, vodja tehnične pisarne na Ministrstvu na infrastrukturo Tilen Smolnikar, številni župani, direktorji in predstavniki primorskih občin, ravnatelji šol in vrtcev ter predstavniki Triglavskega narodnega parka.

Več informacij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.