Za najmlajše: Kako varčevati z energijo doma

S tem, ko varčujemo z energijo, lahko tudi sami nekaj prispevamo k manjši porabi energije in s tem k manjši onesnaženosti okolja.

Nekatere oblike energije, ki jih vsak dan uporabljamo, so obnovljive, kar pomeni, da jih pridobivamo iz obnovljivih virov energije. Ti vključujejo sončno, vetrno, geotermalno in hidroenergijo. Te vrste energije se nenehno obnavljajo.


Obstajajo pa tudi druge oblike energije, ki jih vsak dan uporabljamo v naših domovih in avtomobilih pa se ne obnavljajo. To so fosilna goriva, ki vključujejo nafto, plin in premog. To so neobnovljivi viri, kar pomeni, da se njihove zaloge ne obnavljajo. Ko bodo pošli, jih ne bo več. Zato moramo prispevati svoj del k varčevanju energije in s tem k ohranitvi neobnovljivih goriv. Ob tem, ko bomo varčevali z energijo, pa bomo tudi nekaj prispevali k manjši onesnaženosti okolja.

Kaj lahko naredite v svojem domu, da privarčujete pri energiji?
Lahko izklopite luči, ko ni nikogar v sobi, ali ko je zunaj dovolj svetlo, da ne potrebujete notranje osvetlitve. Preverite tudi, kakšne žarnice imate doma po stanovanju. Najbolj varčne so LED žarnice in fluorescenčne sijalke. 

Izklopite naprave, ki jih ne potrebujete. Če ne gledate televizije, jo izklopite. Enako velja za računalnike in igralne konzole.

Preverite, če imate doma termostat, s katerim lahko nastavljate temperaturo v stanovanju. S sobnim termostatom s tedensko regulacijo lahko pozimi prihranite ogromno energije pri ogrevanju.

Vprašajte starše, če imate doma izolirane stene in podstrešje, saj lahko na ta način zmanjšate količino energije, ki je potrebna za ogrevanje ali hlajenje vašega doma.

Polnilnike za mobilne naprave (kot so na primer mobilni telefoni), izklopite iz elektrike, ko so te napolnjene. Polnilniki nekaj energije trošijo tudi takrat, ko ne polnijo prenosnih naprav, na ta način pa se po nepotrebnem rabi energija.

 

Če greste za dalj časa iz hiše (poletne počitnice, morje, smučanje), izklopite tudi električne naprave, ki sicer cele dneve gorijo – modemi, preusmerjevalniki (routerji), različni polnilci, hi-fi oprema, računalniki …

 

Ko greste s starši nakupovat nove gospodinjske aparate (hladilnik, štedilnik, pralni stroj), jih opozorite na energijsko oznako naprave. Energijske oznake A+, A++ in A+++ pomenijo izredno energijsko varčne naprave, naprave z energijsko oznako B, C, D, E ali F pa so manj energijsko varčne. Čeprav je energijsko bolj varčna naprava morda nekaj evrov dražja, pa boste to v gospodinjstvu hitro prihranili z nižjo rabo električne energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.