Vzela zdravilo, ki ga uporabljajo tudi Slovenci, potem se je začel pekel! Zdravniki: To je zelo redko …

FOTO: Clinical Case Reports
FOTO: Clinical Case Reports

Zaradi gripi podobnih simptomov je 45-letnica posegla po ibuprofenu in utrpela strašno reakcijo, ki je povzročila rdeče in otekle oči, rumeno skorjo okoli ust, močno otekanje in kačje luske na obrazu. Le nekaj ur prej je vzela protibolečinske tablete, zaradi stranskih učinkov so jo hitro prepeljali v bolnišnico v Iraku.

V bolnišnici so ji diagnosticirali hud stranski učinek ibuprofena, imenovan Stevens-Johnsonov sindrom. Pojavi se, ko se imunski sistem pretirano odzove na sprožilec, kot je zdravilo, kar povzroči visoko stopnjo vnetja. Zaradi tega telo napade lastne celice, tudi tiste v koži, kar povzroči mehurje in otekline.

Bolnico so poslali na oddelek intenzivne nege, kjer so ji v grlo namestili cevko za dovajanje tekočine, prejela je infuzijo in predpisala antibiotik. Tam so jo zadržali sedem dni, dokler ni oteklina popustila. Čeprav prej nikoli ni imela težav z jemanjem ibuprofena, še ni bilo ugotovljeno, ali je utrpela kakšne dolgoročne posledice.

»Ibuprofen je že dolgo prva izbira za lajšanje bolečin in obvladovanje vnetja. Kljub temu, da je ibuprofen na splošno varen, redek pojav resnih reakcij, kot je Stevens-Johnsonov sindrom, služi kot opomin, da nobenega zdravila ni mogoče jemati brez tveganja,« so zaključili zdravniki.

Od leta 2004 je ibuprofen povzročil 847 primerov sindroma SJS

Ocenjuje se, da Američani vsako leto zaužijejo okoli 30 milijard protibolečinskih zdravil, kot je ibuprofen, vendar večina nima stranskih učinkov. Le v izjemno redkih primerih so bile zabeležene resne reakcije, kot je SJS, tj. od leta 2004 je ibuprofen povzročil 847 primerov istega sindroma.

Bolniki so običajno hospitalizirani in v nekaterih primerih lahko umrejo. V reakciji se imunski sistem bori proti ibuprofenu z vnetjem in ga prepozna kot grožnjo. To lahko povzroči težave s kožo in na nekaterih mestih celo ločitev zunanje plasti kože.

Ženska je zdravnikom povedala, da je pred reakcijo vzela dve tableti ibuprofena po 400 mg. Testi njenih notranjih organov, kot so pljuča in srce, so pokazali, da vsi delujejo normalno. Vzorec, vzet iz njene kože, je pokazal, da se je zunanja plast ločila od telesa, opazili pa so tudi znake nekroze.

45-letna bolnica ni imel predhodnih diagnoz in bolezni, je bila nekadilka in ni uživala alkohola. Življenje so ji rešili zdravniki v bolnišnici Al Nasiriyah Teaching Hospital v Thi Qarju v južnem Iraku.

Urednik portala MojPrihranek

VIRDaily Mail
Prejšnji članekEnostavna rešitev preprečevanja puščanja vode in zaščita različnih površin HYDROBLOCKER SUPERELASTIC
Naslednji članekNemci ponujajo službo iz sanj: dva meseca ‘ležanja’ za 18 tisoč evrov, prijavijo se lahko tudi Slovenci
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.