Podjetje, ki želi CO2 spremeniti v tekoče gorivo s pomočjo vulkanov

Podjetje Carbon Recycling International je specializirano za zajemanje CO2 iz industrijskih emisij in pretvorbo le-tega v obnovljivi metanol – gorivo, ki se lahko meša z bencinom. Podjetje je do sedaj že koristilo CO2 iz urbanega onesnaževanja in iz elektrarn na Islandiji, zdaj pa želijo izkoristiti še večje vire CO2 – vulkane.

Carbon Recycling International si prizadeva razviti komercialno zanimiv način, kako proizvesti tekoče gorivo neposredno iz ogljikovega dioksida. Ambiciozen načrt, ki lahko zmanjša svetovno raven CO2, medtem ko se obenem proizvaja obnovljiv vir energije. Na Islandiji je družba razvila sistem, ki zajema CO2 iz elektrarn na fosilna goriva in iz geotermalnih odprtin, zdaj pa vidijo nove potenciale v vulkanih.

KC Tran, predsednik uprave Carbon Recycling International, pravi, da bi novo vrsto goriva lahko poimenovali Vulkanol in da ima ogromen potencial. Ideja je na prvi pogled odlična, na poti do njene realizacije pa obstajajo tudi ovire – predvsem to, da je izredno draga. Potrebne so namreč izjemno visoke temperature, da bi proizvedli tekoče gorivo iz ogljikovega dioksida v večjem obsegu. Poleg tega se ti sistemi pogosto pokvarijo zaradi visokih temperatur in obremenitev.

Vulkanol je tako precej dražji kot fosilna goriva. Kot pravi Matthew Kanan, profesor kemije na Stanfordu: “Pridobivanje goriva s pomočjo vulkanskih emisij je za zdaj še predrago in se ne more kosati s cenejšimi gorivi kot je nafta.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.