Vrste vetrnih turbin

Tako ogromna vetrna polja kot tudi majhne samostojne turbine omogočajo, da se mehanska energija vetra spremeni v električno energijo, ki jo vsakodnevno uporabljamo, za pokrivaje naših potreb.
Vetrne elektrarne delimo glede na postavitev glavne osi vrtenja na vertikalne in horizontalne. Večina vetrnih turbin ima horizontalno postavljeno os. Lopatice na njej se vrtijo okoli vodoravne osi. Vertikalne turbine pa imajo os postavljeno navpično. Vertikalne izvedbe imajo to prednost, da je njihovo delovanje neodvisno od smeri vetra; pa tudi težki strojni del z generatorjem, ki je na tleh. Vertikalno-osne vetrne turbine pa imajo tudi slabo lastnost, tj. zaradi pulzirajočega navora se ne morejo zagnati same, pa tudi regulacija hitrosti vrtenja pri močnih vetrovih je zelo problematična. 
 
Kljub številnim proizvajalcem vertikalnih turbin, te še niso priljubljene, zato še niso tako razširjene. Spadajo v dve ključni kategoriji. Savonius turbine so osnovane na principu upora in po navadi imajo polne lopatice. Darrieus turbine pa so osnovane na principu vzgona. Imajo kot krila oblikovane lopatice. Nekatere pa so tudi v obliki stepalnika smetane.
 
Vetrne turbine se uporabljajo tako za lovljenje močnih tokov vetra ob obali, kot tudi za ustvarjanje električne energije za oddaljene samotne zgradbe (vikende, koče, ipd.). Velike vetrne turbine, ki jih po navadi uporabljajo proizvajalci, lahko proizvajajo od 100 kilovatov do več megavatov električne energije. Lahko jih je tudi več na kupu, čemur rečemo vetrno polje. Vetrna polja z nekaj stotinami turbin lahko proizvajajo dovolj električne energije za napajanje deset tisoče domov.
 
Majhne vetrne turbine z močjo do 100 kilovatov so pogosto nameščene blizu porabnika, ki bo porabil ustvarjeno energijo. Lahko so blizu domov, telekomunikacijskih krožnikov ali vodnih črpalk. Majhne turbine so lahko povezane z dizelskimi generatorji, baterijami ali fotovoltaičnimi sistemi. Takšni kombinaciji pravimo hibridni sistem. Uporabljeni so na lokacijah, kjer ni možna povezava z električnim omrežjem.
 
Obalne vetrne turbine se v številnih državah po svetu uporabljajo za lovljenje satnih močnih vetrov ob obalah. Ker so obale najbolj naseljeni deli sveta, je tam tudi primerno največja potreba po električni energiji. Tokovi vetrov ob obalah so dovolj močni, da zadovoljijo vse te električne potrebe in še več, zato so številne države začele pripravljati projekte za koriščenje tega vira energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.