Vetrne turbine na morju naj bi zmanjševale moč in nevarnost hurikanov

Univerzi Delaware in Stanford v raziskavah ugotavljata, da bi lahko vetrne turbine na morju, poleg proizvodnje obnovljive energije, imele tudi izredno pozitivne učinke na zmanjševanje moči in nevarnosti hurikanov.

Raziskovalna skupina zatrjuje, da naj bi vetrne elektrarne na morju zmanjševale hitrost vetra, višine valov in neurij, ki izhajajo iz orkanov ter oslabijo njihov vpliv, preden dosežejo kopno.

Ugotovitve objavljene v reviji Nature Climate Change dokazujejo, da lahko vetrne turbine delujejo kot blažilci vetra, ki lahko v obliki orkanov doseže obalna mesta.

“Vetrne turbine se lahko bojujejo proti tej naravni zveri,” je povedala soavtorica študije Cristina Archer, izredni profesor na Univerzi Delaware na Fakulteti za zemljo, morje in okolje. Skupaj s svojo ekipo je Archerjeva preučila, kako izolirani vremenski dogodki vplivajo na globalno podnebje. Pri tem so ugotovili, da vetrne turbine ravno na orkane bistveno bolje vplivajo, kot na običajne vetrove. Možnost nastanka orkana je bistveno nižja tam, kjer so postavljene vetrne turbine na morju.

Na podlagi te raziskave se je ameriška zvezna država Oregon odločila, da bo postavila številne vetrne turbine na morju. Prvotni namen bo seveda proizvodnja obnovljive energije, sekundarni namen pa bo ravno preprečevanje nevarnih hurikanov.

Na podlagi študije bi se namreč lahko zmanjšala moč hurikanov (kot na primer hurikan Sandy in hurikan Katrina) za od 34 do celo 79 odstotkov, kar bi seveda izrazito zmanjšalo škodo, ki sta ga ta dva hurikana povzročila.

Archerjeva je zaključila: “Vetrne turbine na morju prinašajo številne ugodnosti. Na eni strani nam proizvajajo čisto obnovljivo energijo, na drugi pa nas varujejo pred nevarnimi hurikani.”  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.