Vetrna energija postala cenejša od plina in jedrske energije

Zelena energija je pred kratkim dosegla še eno zmago, s tem, ko je podrobna analiza pokazala, da je električna energija iz morskih vetrnih elektrarn dejansko postala cenejša od jedrske energije in plina.

Analizo je naredil energetski svetovalec Mike Parr s preučitvijo javnih podatkov o vetrni energiji na morju na Danskem (ki je svetovna rekorderka glede vetrne energije na morju) in te primerjal s stroški plina in jedrske energije.

Analiza se sklicuje na mesečna finančna poročila proizvodnje energije iz morskih vetrnih turbin, izbranih jedrskih elektrarn in na obračune porabe in stroškov plinske energije. Analiza zajema sicer le Dansko in energijske projekte na severu Nemčije.

 

Parr v svoji analizi zaključi, da je vetrna energija dejansko cenejša od jedrske energije in plina: “Ko smo analizirali razpoložljive podatke, lahko potegnemo nekaj zanimivih zaključkov o razvoju stroškov vetrnih elektrarn na morju. Vetrne turbine na morju so cenejše od plinskih turbin s kombiniranim ciklom (CCGT), čeprav se to še ne odraža v subvencijah, ki jih dobivajo operaterji.”

To so vsekakor zelo spodbudne novice za obnovljivo energijo in seveda tudi za okolje, ki ga tak način pridobivanja energije najmanj prizadene.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.