Večna skrivnosti: kako dolgo lahko piščanca hranimo v hladilniku?

Frozen chicken fillet on a cutting board on a wooden table. Frozen food
Foto: Qwart iz iStock

Piščanec je odličnega okusa in ga lahko dodamo skoraj vsakemu receptu. Gre za standardno živilo, ki ga lahko vedno srečamo v večini domov.

Kakšen pa je odgovor na večno vprašanje, koliko časa lahko hranim tega piščanca v hladilniku in ga sploh lahko uporabim? Hladilnik je nameč odličen izum. Omogoča, da različna živila ostanejo ohlajena in sveža dlje časa, kar omogoča tudi nakupovanje vnaprej. Brez hladilnika bi verjetno vsak dan obiskali trgovino. Vendar pa obstajajo tveganja, ko gre za zamrznjeno ali ohlajeno hrano, zlasti meso, kot je piščanec. Pri ocenjevanju kakovosti in roka uporabnosti vašega piščanca je pomembno vedeti odgovore na naslednja vprašanja.

Kako dolgo lahko ostane surov piščanec v hladilniku?

Surovega piščanca lahko v hladilniku hranite le en do dva dni, to pa ni odvisno od roka uporabnosti, navedenega na izdelku. Ne domnevajte, da je vaš piščanec primeren za uživanje. Vedno natančno preglejte, ali je meso pokvarjeno, in ga vedno povohajte. Če ste v dvomih, je najbolje, da ga zavržete.

Kako dolgo lahko kuhan piščanec ostane v hladilniku?

Kuhanega piščanca lahko hranite v hladilniku 3 do 4 dni. Kuhan piščanec ima daljši rok uporabnosti v vašem hladilniku, ker so bile s kuhanjem uničene vse bakterije in zmanjšano je tveganje morebitne zastrupitve.

Pomembno je upoštevati, da če imate v hladilniku surovega in kuhanega piščanca, ju shranjujte ločeno, kuhan piščanec pa mora biti vedno na višji višini od surovega piščanca. To zmanjša tveganje navzkrižne kontaminacije s surovega na kuhanega piščanca.

Po rokovanju s piščancem v kakršni koli obliki si morate umiti roke. Prav tako je pomembno razumeti, kako pravilno pogreti hrano v mikrovalovni pečici.

Kako zamrzniti piščanca?

Če imate v hladilniku surovega piščanca in mislite, da ga ne boste pravočasno pojedli, potem je najboljša ideja, da ga zamrznete. Meso damo v hermetično zaprto posodo, zavijemo v prozorno folijo ali damo v vrečko za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik. Na enak način lahko zamrznete tudi kuhanega piščanca.

Ne pozabite, da tudi zamrzovalnik piščancu ne daje neskončnega življenja! Kosi so lahko zamrznjeni največ 9 mesecev, cel piščanec največ eno leto.

Kako dolgo lahko odmrznjen piščanec zdrži v hladilniku?

Morda vas skrbi, kako dolgo lahko piščanec, ki ga odtajate, ostane v hladilniku in je primeren za uživanje. Odmrznjen piščanec bo zdržal enako dolgo kot piščanec, ki ni zamrznjen. To pomeni 3 do 4 dni, če je že kuhan oz. 1 do 2 dni, če meso odtajate nekuhano. Najvarnejša možnost je, da piščanca odmrznete in skuhate, pripravite obrok in zamrznete, kar ostane, za drug dan.

Piščanec bo potreboval približno 24 ur, da se odmrzne v hladilniku. Lahko pa postopek pospešite s funkcijo odmrzovanja v mikrovalovni pečici. Sledite preprostim navodilom in vaš piščanec bo lahko odmrznjen v nekaj minutah. Pazite le, da na sredini ni zmrznjenih grudic.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekVse o senčilih za zimski vrt
Naslednji članekSanjska streha: Elegantna, črna, lahka in odporna proti vsem ekstremnim razmeram
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.