V letu 2035 bo Kitajska vodilna na svetu po proizvodnji obnovljive energije

Glede na nova poročila, naj bi Kitajska do leta 2035 postala vodilna na svetu po proizvodnji obnovljive energije. Le kdo bi si mislil, da bo največja onesnaževalka na svetu čez dobrih 20 let med najbolj čistimi državami?

V novem poročilu Mednarodne agencije za energijo lahko zasledimo, da je Kitajska na dobri poti, da do leta 2035 zgradi največ energetskih sistemov za proizvodnjo obnovljive energije – več kot ZDA, Evropska unija in Japonska skupaj. Dejstvo je, da Kitajska veliko vlaga v razvoj tehnologij na področju obnovljivih virov energije in v realnosti že močno prehiteva druge države. To je le dokaz kako močna država je postala Kitajska – s praktično neomejenimi sredstvi, finančnimi viri in ogromno delovne sile ji bo uspelo to, o čemer lahko druge države le razmišljajo.


V poročilu tudi ugotavljajo, da bodo obnovljivi viri v prihodnosti vse pogostejši. V naslednjih 20-ih letih naj bi obnovljivi viri predstavljali že 30 odstotkov svetovne proizvodnje energije in tako prehiteli delež energije, ki jo boomo pridobivali iz zemeljskega plina ter se skoraj izenačili s pridbljeno energijo iz premoga.

Na žalost je napovedana tudi porast emisij – letne temperature naj bi se zato povečale za več kot 3,6 stopinje Celzija. Čeprav je razveseljivo, da bo obnovljiva in čista energija v prihodnosti vedno močnejša, pa bi si želeli videti tudi upad emisij in tolpogrednih plinov. Na žalost človeštvo še ni prišlo tako daleč pri skrbi za svoj planet.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.