Tesla Powerwall – baterija za napajanje vašega doma

Teslina dolgo pričakovana baterija »Tesla Powerwall« za celoten dom je končno realnost. Pred kratkim je namreč direktor uprave Tesla Motors Elon Musk najavil novo proizvodnjo linijo novih Teslovih baterij za napajanje doma. Novo Teslino baterijo je že mogoče prednaročiti na spletni strani Tesla Motors.

S to napovedjo Tesla ni več le avtomobilsko podjetje, temveč postaja tudi »baterijsko« podjetje. Kljub temu, da Teslova baterija za napajanje doma ni prva na tržišču, pa je po kvaliteti in zmogljivosti ena najboljših.

Polnilne baterije za napajanje doma delujejo tako, da se polnijo čez noč (ko je tok cenejši) in zagotavljajo energijo čez dan. Polnilne baterije lahko napolnite tudi s pomočjo fotovoltaično elektrarno ali iz katerega koli drugega obnovljivega vira energije (seveda s pravilno vezavo). Še bolj uporabne so za lokacije, kjer ni vzpostavljene elektroenergetske infrastrukture.

 

Musk pravi, da videz novodobnih baterij ni ključnega pomena, temveč da je najbolj pomembna kvaliteta baterije in kapaciteta energije, ki se lahko shrani. Pri Tesla Motors bodo največ pozornosti posvetili torej ravno tema dvema komponentama. Obenem poudarja, da bo ključnega pomena vir, iz katere se bo baterija lahko napajala. Če že imate fotovoltaično elektrarno, potem ste na dobri poti k energijski samozadostnosti.

Teslova baterija bo imela kapaciteto 10 kilovatnih ur. Če naredimo enostaven izračun. V letu 2013 je v ZDA navaden uporabnik v povprečju mesečno porabil okoli 900 kilovatnih ur – torej približno 30 kilovatnih ur na dan. Tako bi povprečen posameznik moral, če bi se hotel cel dan napajati popolnoma brez kateregakoli energijskega vira, imeti nameščene vsaj tri Tesline baterije. Seveda se to število lahko zmanjša, če ima uporabnik nameščeno aktivno napajanje iz drugega vira (npr. fotovoltaične elektrarne), a treba je upoštevati, da bo na oblačen in deževen dan fotovoltaična elektrarna proizvede le zanemarljivo količino električne energije.

 

Da bomo popolnoma avtonomni in se tako popolnoma odklopili od električnega omrežja, verjetno še kar nekaj časa ne bo možno za razumen strošek, vendar pa poteza Tesle predstavlja korak v pravo smer k energijski samozadostnosti.

 

V ZDA bo možno letos baterije kupiti že za 3.500 ameriških dolarjev. V naslednjem letu, pa naj bi se prodaja razširila še tudi izven meja ZDA.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.