Termokamera za iPhone 5

Podjetje FLIR je na sejmu CES (Consumer Electronics Show), predstavilo nov pripomoček za pametne telefone. Gre za natakljiv dodatek za Apple iPhone 5, ki razširi njegovo uporabo na toplotno snemanje.

Termokamere so uporabne v mnogih dejavnostih, še posebno v vojaške namene in v napravah za različne oblike nadzora – predvsem v nočnem času ali v temnih prostorih. Omogočajo namreč zaznavo temperaturnih razlik, tudi v popolni temi. V civilni rabi se uporabljajo predvsem kot pripomočki v gradbeništvu in energetski dejavnosti, saj omogočajo enostavno snemanje temperaturnih razlik pri stavbah.

 

Dodatek podjetja FLIR za iPhone 5 je narejen kot etui, ki ga nataknemo na zadnjo stran telefona. Ta s pomočjo telefona omogoča toplotno snemanje in slikanje. Ker dodatek stane le 350 ameriških dolarjev ali preračunanih 250 evrov, je to cenovno najbolj dostopna rešitev za množično uporabo, saj podobne namenske naprave stanejo tudi do 10-krat več.

 

Pripomoček bo uporaben predvsem kot orodje za uporabo v energetiki, pri obnovi stavb, nočni navigaciji ali kot pripomoček gasilcem pri odkrivanju lokacije požara, zaradi cenovne dostopnosti pa se bo uporaba verjetno razširila tudi na vsakodnevne dejavnosti.

 

Podjetje FLIR v prihodnjem letu načrtuje tudi verzijo za telefone s sistemom Android.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.