Ste že slišali, da so vsi plodovi fig polni poginulih os? Tukaj je resnica …

Osa je figo.
Foto: gonzalo martinez iz iStock

Fige oziroma smokve so sladko, užitno sadje, ki se pogosto prodaja samostojno, najdemo ga tudi v marmeladah ali kot osnovo za sladice. Morda ste zadnje čase oklevali pri nakupu fig, potem ko ste slišali govorice, da vsebujejo mrtve figove ose (gre za ise, ki pripadajo naddružini halkidoid, op. p.).

Izkazalo se je, da to niso le govorice. Portal Jutarnji.hr razkriva razmerje med figami in poginulimi figovimi osami ter odgovarja na vprašanja o tem, kaj je v vaših figah. Čeprav fige na splošno veljajo za sadje, so tehnično tudi obrnjena roža. Figa cveti v ovojnici, ki je povezana z rastlino fige.

Razrezana figa.
Foto: stux iz Pixabay

Rože je treba oprašiti, da se lahko razmnožujejo, a ker je cvet fige skrit dobesedno sam v sebi, mora opraševalec iti v figo, da prinese cvetni prah neposredno na cvet. Ko se ose znajdejo v figovem cvetu, osje samice tam odložijo jajčeca. Ta odnos med samimi osami in figami je obojestransko koristen – tako figa kot osa potrebujeta druga drugo za uspešno razmnoževanje. A krila in antene samice ose se odlomijo, ko vstopi v majhen prehod v figi, tako da ko enkrat vstopi, ni več izhoda.

Kako ose oprašujejo fige

Njena jajčeca se izležejo in prvi se izležejo slepi osji samci, ki ne letijo. Parijo se s svojimi samicami. Samci os nato izkopljejo tunel iz caprifig, samice pa odletijo ven, natovorjene z oplojenimi jajčeci in s cvetnim prahom, ter začnejo cikel znova.

Če pa se osa zarije v samico smokve, ta ne more odložiti jajčec in bo umrla od lakote. Vendar pa cvetni prah vnese v notranje cvetove fige in jih opraši. Po tem fige hitro dozorijo za uživanje ljudi in drugih živali.

Uživanje fig

Bi vas torej moralo skrbeti za fige v vaši kuhinji? Tehnično je na figovo drevo vsaj ena mrtva osa. Nikakor pa ne jeste žive ose. Ta eksoskelet ose se vedno razgradi, preden ugriznemo v fige.

Figovo drevo.
Foto: ValentynVolkov iz iStock

Fige proizvajajo poseben encim ficin, ki razgradi telo žuželke in ga spremeni v beljakovino, ki jo rastlina absorbira. Škripanje, ki ga občutite pri žvečenju fige, je posledica semen fige, ne os.

Urednik portala MojPrihranek

VIRJutarnji List
Prejšnji članekPripravite vse pred spanjem: Triki, da lažje zaspite po vročini, ki ponoči ne popušča
Naslednji članekKia EV5, naslednik Sportaga, končno razkrit v svoji pravi podobi
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.