Inštalirane kapacitete in količine proizvodnje vetrne energije po svetu

Veter je eden pomembnejših virov obnovljive energije. S tem namenom vam predstavljamo statistiko kapacitete in proizvodnje vetrne energije po svetu.

Največje inštalirane kapacitete vetrnih elektrarn imajo na Kitajskem, in sicer kar 75,324 megavatov, kar je skoraj 27 odstotkov celotne svetovne kapacitete. Takoj za njimi so Američani z dobrimi 60-imi megavati (približno 21 odstotkov svetovne kapacitete). Nemci, ki so tretji, imajo kar enkrat manjšo kapaciteto, in sicer le 31,308 megavatov. Omembe vredni državi sta še Španija z 22,796 megavati in Indija z 18,421 megavati. Vse druge države imajo kapacitete nižje od 10 megavatov, z izjemo Združenega kraljestva, ki je v letu 2013 zgradilo številne nove vetrne elektrarne.

 

Druga zgodba je seveda dejanska proizvodnja. Kitajska, ki ima največjo inštalirano kapaciteto, je po proizvodnji z 88,6 teravatnimi urami šele druga. Občutno vodi namreč ZDA s 120,5 teravatnimi urami, kar je dobrih 26 odstotkov celotne svetovne proizvodnje. Na tretjem mestu so Nemci z 48,9 teravatnimi urami, sledijo jim Španci z 42,2 teravatnimi urami in Indijci s 24,9 teravatnimi urami. Vse druge države imajo produkcijo manjšo od 20 teravatnih ur.

 

Žal Slovenije ni v statistiki, dejstvo pa je, da je tako naša inštalirana kapaciteta kot proizvodnja vetrne energije izredno nizka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.