Stanovanjske nepremičnine v 1. četrtletju 2015 že drugo četrtletje zapored v povprečju navzgor

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 1. četrtletju 2015 povprečno za 1,4 % višje kot v 4. četrtletju 2014. Število transakcij rabljenih nepremičnin je že doseglo predkrizno raven, število prodanih novogradenj pa za tedanjo ravnjo še močno zaostaja.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin znova nekoliko višje

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se v 1. četrtletju 2015, potem ko so v 3. četrtletju 2014 dosegle najnižjo doslej izmerjeno raven, glede na prejšnje četrtletje zvišale za 1,0 %.

Cene novih stanovanj so se v 1. četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 2,1 %. S tokratnim zvišanjem cen  novih stanovanj se je nadaljevalo njihovo običajno nihanje, ki je bilo v letih 2012, 2013 in 2014 marsikdaj povezano tudi z izrazito nizkim številom prodaj novih stanovanj.

V 1.  četrtletju 2015  je bilo transakcij pol manj  (185) kot  v prejšnjem četrtletju, a še vedno  za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih. K številu transakcij je tudi v tem četrtletju znatno prispeval Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki je v Ljubljani prodal 42 stanovanj. Vpliv prodaj, ki bi izhajale iz stečajnih postopkov tokrat ni bil opazen.

Po številu prodaj je v prvem četrtletju 2015 tako kot  običajno izstopala  Osrednjeslovenska statistična regija; tam je bilo namreč prodanih 57 % vseh novih stanovanj, od tega  81 ali 76 %  v Ljubljani. V Podravski statistični regiji je bilo prodanih 12 % novogradenj, v Obalno-kraški 9 %, preostale pa v drugih regijah.

Cene novih družinskih hiš običajno močno nihajo; v prvem  četrtletju 2015 so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 3,5 %.  Število transakcij je bilo skrajno nizko (27), najnižje v zadnjih sedmih letih.

 

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se spet nekoliko  zvišale, obseg prometa primeren

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se v 1. četrtletju 2015 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju  zvišale za 1,5 %. Že vrsto let je število transakcij  v 1. četrtletju leta  nekoliko nižje kot  v 4. četrtletju. Tudi tokrat je bilo tako.  Transakcij rabljenih nepremičnin (1763) je bilo nekaj manj kot v prejšnjem četrtletju (1883),  vendar še vedno  precej več kot v prvih četrtletjih zadnjih šestih let. To pomeni, da je trgovanje z rabljenimi nepremičninami že doseglo predkrizno intenzivnost.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani in zunaj nje, v preostali Sloveniji, so se zvišale v enaki meri, in sicer  za 2,2 %. To je prvo zvišanje cen rabljenih stanovanj v Sloveniji po dveh letih nenehnega drsenja cen navzdol. Preobrat iz upadanja v stabilnejšo  rast cen nepremičnin se je v večini držav EU zgodil že pred  dvema letoma. Ali se bo to zdaj zgodilo tudi v Sloveniji, pa je še povsem negotovo.

Cene rabljenih družinskih hiš so se v 1. četrtletju 2015 glede na prejšnje četrtletje zvišale za 0,2 %. Nihanja cen rabljenih hiš v zadnjih treh četrtletjih so bila zelo majhna, kar lahko pomeni, da so se ob precejšnjem številu transakcij v tem obdobju začasno izoblikovale ravnotežne cene za to vrsto nepremičnin.   

 

Cene rabljenih družinskih hiš so bile v prvem četrtletju leta 2015 približno enake kot konec leta 2006.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.