Španski otok le na obnovljivo energijo

Na majhnem španskem otoku El Hierro (najmanjši od Kanarskih otokov) z le 10.000 prebivalci bodo naredili nekaj neverjetnega. Popolnoma bodo prekinili proizvodnjo električne energije na osnovi fosilnih goriv, saj bodo v prihodnje vso energijo proizvajali le iz lastnih obnovljivih virov energije.

Na otoku načrtujejo, da bodo postali popolnoma energijsko neodvisni že naslednji mesec, ko bodo 11,5 megavatne vetrne elektrarne na otoku začele s polnim obratovanjem. El Hierro že ima hidroelektrarne, ki proizvajajo električno energijo, zdaj pa bodo dodali še moč vetrnih elektrarn, tako da bo otok postal popolnoma energijsko samozadosten.

Pričakuje se, da bo že do konca meseca otok imel dovolj shranjene energije v obliki prečrpane vode, da bo pokrival potrebe prebivalstva, tudi v primeru, če bi se veter oslabil.


Že samo hidroelektrarne bi skoraj zadostile potrebam po električni energiji za celoten otok, vetrna energija pa bo dodala še tisti manjkajoči del, ki se bo uporabil za prečrpavanje vode v rezervoar v vulkanskem kraterju 2.300 metrov nad morjem. Ko bo večja potreba po energiji, se bo skladiščena energija, ki je shranjena v prečrpani vodi, v hidroelektrarni ponovno pretvorila v električno energijo. To bo zagotavljalo otoku pokrivanje potreb po energiji, ne glede na vremenske razmere.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.