Fotovoltaična elektrarna v obliki srca velja za najlepšo na svetu

Kdo pravi, da sončna energija ne more biti estetska? Prebivalci Nove Kaledonije so se zato odločili zgraditi tako fotovoltaično elektrarno, ki jo svet še ni videl – gre za fotovoltaično elektrarno v obliki srca, moči dveh 2 megavatov, ki zadošča za oskrbo z električno energijo za 750 stanovanj na pacifiškem otoku ter s tem pripomore k zmanjšanju emisij ogljika, hkrati pa povečuje naravno lepoto okolice elektrarne.

Elektrarno je financiralo lokalno podjetje za pijačo imenovano Froico SA. Namen gradnje elektrarne je zmanjšanje odvisnosti od tujih energentov. Do takrat, ko bo elektrarna dosegla konec svojega življenjskega cikla – v 25 letih, naj bi prihranili okoli 2 milijona ton izpustov.

Za obliko elektrarne so arhitekti dobili navdih pri bližnjem gozd, ki se je naravo zarastel v obliko srca in je znan pod imenom “Coeur de Vohu” in je “pomemben mejnik za ljudi v Novi Kaledoniji, ki nam kaže, kako izredna je lahko narava,” je povedal David McCallum generalni direktor projektantov CONERGY. “Srce Nove Kaledonije bo novi mejnik za proizvodnjo čiste energije na francoski zemlji,” je še zaključil McCallum.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.