Solar Impulse 2: Polet okoli sveta le s pomočjo sončne energije

Švicarska inovatorja André Borschberg in Bertrand Piccard sta sporočila, da sta izdelala naslednika njunega uspešnega letala Solar Impulse. Novo letalo bo energijsko dovolj učinkovito, da bo lahko poletelo okoli sveta le s pomočjo sončne energije, brez kapljice goriva.

Švicarski prvenec Solar Impulse je podiral vse svetovne rekorde na področju uporabe sončne energije v letalstvu. Ustvarjalca Borschberg in Piccard sta se zavedala, da je čas za naslednji veliki podvig – potovanje okoli sveta. Da bi to dosegla, sta morala zgraditi večje in še boljše letalo, ki bo lahko zdržalo breme tako napornega potovanja.

Prototip novega letala, ki se ponaša z izredno napredno tehnologijo, so že testirali, rezultati pa so bili več kot spodbudni. Eden ključnih tehnoloških dosežkov, da bo letalo lahko poletelo okoli Zemlje, je nova baterija z višjo gostoto.

Solar Impulse 2 ima ogromen razpon kril v velikosti kar, 72 metrov. Na velikanskih krilih je nameščenih kar 17.248 monokristalnih silicijevih sončnih celic, katerih debelina znaša le 135 mikronov. Iz sončnih celic pridobljena sončna energija se shrani v litij-polimernih baterijah, ki napajajo štirih motorjev z močjo 17,5 KM.

Polet okoli Zemlje le s pomočjo sočne energije je vsekakor izjemen izziv na področju letalstva in obnovljivih virov energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.