Skupina BISOL Group pomembno nadgradila avtomatizacijo proizvodnje

Prebold, 16. maj 2013 – Skupina BISOL Group je danes slovesno odprla posodobljeno in nadgrajeno avtomatizacijo proizvodnje fotonapetostnih modulov, s katero bodo še povečali konkurenčnost na svetovnih trgih ter okrepili svoj primat na področju kakovosti in poslovne odličnosti.

Eden od osnovnih stebrov delovanja skupine BISOL Group je proizvodnja fotonapetostnih modulov, katere vodilno vlogo je mogoče ohranjati zgolj z nenehnim vlaganjem v tehnološke izboljšave, raziskave in razvoj, ter višanje učinkovitosti proizvodnih procesov. Pomembna naložba v posodobitev in nadgradnjo avtomatizacije proizvodnje ter njenih procesov je temeljila na bogatih proizvodnih izkušnjah specifičnih za solarno industrijo in lastno razvojno raziskovalno aktivnostjo. Gre za specifične rešitve, ki so edinstvene skupini BISOL in jih ni mogoče najti pri nobenem drugem konkurentu. Naložba v robotizirano opremo je znašala dva milijona evrov in je bila izvedena izključno z lastnimi sredstvi družbe. Poudarek pomembnosti naložbe ni na finančnem vložku, temveč na kombinaciji implementacije tehnoloških rešitev v smislu procesov, postopkov in tehnoloških izboljšav v navezi z nujno nadgradnjo opreme, ki med drugim zagotavlja 100 % sledljivost proizvodnje od vhodnih komponent do prodaje stranki. Rezultat naložbe v celoti sledi stroškovni učinkovitosti, ki pomembno zagotavlja dolgoročno konkurenčnost skupine ter omogoča odpiranje novih delovnih mest visoke dodane vrednosti.

Poleg naložbe v stroškovno optimizacijo je posodobitev in nadgradnja povečala maksimalno proizvodno kapaciteto za skoraj deset odstotkov, ki po novem znaša 130 MW (megavatov) letno in s čimer se BISOL Group uvršča med pet največjih proizvajalcev v Evropi. Pomembna tehnološka prednost naložbe v avtomatizacijo je večja ponovljivost proizvodnje in zmanjšan vpliv človeškega faktorja, kar dodatno izboljšuje kakovost proizvodov in njihovo dolgoročno delovanje, ki je ključnega pomena pri 25 letnih garancijah na fotovoltaične komponente. Slovita kakovost skupine BISOL Group je do danes beležila zanemarljivo stopnjo reklamacij v višini manj kot 50 kosov na milijon proizvedenih proizvodov, z novo naložbo pa bo to število še dodatno upadlo.

Izvedba naložbe je potekala dalj časa in se je v treh fazah odvijala tekom celotnega lanskega leta do danes. Delnemu podaljšanju izvedbenega roka je botrovala katastrofalna poplava, v kateri je podjetje utrpelo dobrih 2,5 milijona evrov škode, zaradi česar je bilo kljub zaostrenim pogojem še toliko pomembneje naložbo izvesti pospešeno in čim bolj napredno. Hkrati z naložbenimi aktivnostmi je skupina BISOL Group v lanskem letu pridobila certifikat ISO 9001 za sisteme vodenja kakovosti, ISO 14001 za sisteme ravnanja z okoljem in OHSAS 18001 za sistema varnosti in zdravja pri delu. V letu 2012 je bila uvedena japonska metodo optimizacije proizvodnega procesa 5S za vzpostavitev in ohranjanje urejenega, čistega in varnega delovnega okolja, ki je osnova za učinkovito, kakovostno in varno delo.

Skupina BISOL Group trenutno zaposluje 280 sodelavcev in s svojim poslovnim modelom uspešno kljubuje izjemno težkim poslovnim razmeram v panogi, ki jih še dodatno zaostrujejo nedovoljene podpore kitajskim podjetjem ter protizakonite dampinške aktivnosti, zaradi katerih je pod drobnogledom Evropske komisije uvoz vseh kitajskih izdelkov v Evropo. Povečano povpraševanje po proizvodih znamke BISOL na nekaterih izmed 45 svetovnih trgov, kamor BISOL izvaža svoje izdelke, je družbi omogočilo uvesti četrto delovno izmeno in neprekinjen proizvodni proces 24 ur na dan, 7 dni na teden. S tem, ko je v prejšnjem tednu Evropska komisija potrdila namero, da bo obdavčila uvoz fotonapetostnih modulov iz Ljudske republike Kitajske, v skupini BISOL Group pričakujejo znatno povečanje povpraševanja v drugi polovici leta 2013 in bistveno bolj stabilne proizvodne razmere v naslednjih letih. Predlagan ukrep Evropske komisije bo ponovno omogočil lojalno konkurenco, prosti trg in spodbudil povpraševanje po evropskih proizvodih. »Z uvedbo carinskih dajatev v povprečni višini 47 % od vrednosti uvoza bodo pogoji za vse tržne deležnike izenačeni, kar bo bistveno pripomoglo k ohranitvi delovnih mest in proizvodne dejavnosti na evropskih tleh. Pomembno se bo dvignila kakovost proizvodov na trgu!« je povedal dr. Uroš Merc, predsednik uprave skupine BISOL Group.

Dr. Merc je ob otvoritvi poudaril tudi pomen slovenske fotovoltaike pri izpolnjevanju zavez Evropske skupnosti o prehodu v energetsko visoko-učinkovito in nizko-ogljično družbo, ki predvideva 20 odstotkov obnovljivih virov v končni rabi energije do leta 2020 in za več kot 15 % višjo proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, kot je imamo v Sloveniji danes. Zato je še enkrat pozval k premišljeni in strokovno utemeljeni rešitvi negotove prihodnosti slovenske fotovoltaike. »Potrebno je zagotoviti pogoje, ki bodo slovenskim obnovljivim virom omogočali konkurenčen razvoj. Ne smemo pozabiti, da večanje deleža obnovljivih virov v energetski mešanici dolgoročno znižuje cene elektrike, s čimer si bo Slovenija zagotovila zeleno in energetsko neodvisno prihodnost. Od trenutne višine podpore električni energiji proizvedeni iz sonca, je izmed obnovljivih virov deležnih podpor, nižja le še podpora za električno energijo proizvedeno iz vetrnih elektrarn, sicer pa so sončne elektrarne že postale eden najcenejših obnovljivih virov energije na sploh« je še dodal dr. Merc.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.