Sezona se bliža, Hrvati ‘nabijajo’ cene in pravijo še huje bo! Kepica sladoleda 3,5 €, ražnjiči 19 €, pravi šok je kava

White cup with saucer, sunglasses on a table on the background of blurred boat harbor. Summer vacation concept.
Foto: Viktoriya Kraynyuk iz iStock

Z bližanjem poletja se cene hrane in pijače v istrskih turističnih središčih v primerjavi z lanskimi precej visokimi cenami vse bolj zvišujejo, navaja hrvaški portal Jutarnji List. Cena dva evra za kepico sladoleda je že običajna. Mnogi gostinci celo pravijo, da bodo dvignili tudi to ceno. Cene velikega macchiata v Rovinju in Poreču so dosegle zgornjo mejo 3,5 evra, medtem ko je espresso okoli 1,80 evra.

V Pulju pa je najvišja cena za veliko kavo z mlekom okoli 2,30 evra v središču mesta. Čisti zaslužek, bi rekli gostinci sami. Enako je z Aperolom, pijačo, ki se poleti na Obali pije tako rekoč največ. Realno gledano cena decilitra penine ali povprečja, decilitra mineralne vode in malo aperola ni veliko, a ta oranžna pijača ohranja svojo ceno, ker je povpraševanje po njej. Stane od šest do celo 11 evrov.

Cene porcije ocvrtega krompirčka se začnejo pri okoli 5 evrih, cene ražnjičev pa še nikoli niso bile višje – povzpnejo se vse do 18,90 evra oziroma preračunano v kune je to 119 kun! Številni turisti so že vajeni visokih cen pice. V teh treh turističnih mestih se cene začnejo od najnižjih 9 evrov za margarito in navzgor.

Burgerji so posebna zgodba

Ta jed je precej priljubljena, zato se njena cena v Rovinju povzpne tudi do vrtoglavih 18 evrov. In največja razlika med Porečom, Rovinjem in Pulom je ravno cena kave. V Pulju, v središču mesta, se cene velikega macchiata še niso povzpele na 3,5 evra, kar je postalo običajno v Poreču in Rovinju. Nihče se več ne pritožuje nad to ceno. Po drugi strani pa boste v Pulju našli najdražji sladoled – kepica stane od 2 do 3,5 evra.

»Ne vem, kaj naj vam rečem, zakaj so te cene kave visoke. Morda so takšne v centru mesta, na obrobju pa manj. Dejstvo je, da se je odkupna cena dvignila in temu primerno tudi gostinci dvignili cene,« je za omenjeni portal povedal William Radesich iz poreškega gostinskega ceha. Opozarja, da bo lepo število gostincev v glavni sezoni vseeno dvigovalo cene, čeprav sam ni prepričan, ali je to pametno ali ne.

Cene se bodo še dvignile

Družina Sulejmani na glavnem trgu v tem paradnem konju hrvaškega turizma dela že štiri generacije, z letošnjo sezono pa so zadovoljni in nameravajo dvigniti cene. »Če bi bilo vreme lepše, bi nam šlo veliko bolje. Poreč je vedno top destinacija. Cene so še vedno enake kot lani. Morda bomo nekatere cene nekoliko zvišali, nekatere znižali, vse je odvisno od povpraševanja. Vendar se bo večina podražila za 50 centov na en evro. Vsi se morda ne zavedajo, koliko so pustili napitnine,« pravi Haris Sulejmani, direktor Restavracija Central. Poudarja tudi, da so napitnine od uvedbe evra precej višje. Pri kavi pogosto ostane dva ali tri evre napitnine, česar prej ni bilo.

»Ta cena se bo zagotovo dvignila. Cene sladoleda v Aromi so na primer višje, pa poglejte, kako ljudje stojijo tam,« pravi natakar v eni od slaščičarn na rovinjski rivi. Meni, da je cena še vedno visoka, a da je povpraševanje po sladoledu in da se gostje nanj ne ozirajo. In v Aromi, kjer proizvajajo lasten sladoled, so cene sladoleda že leta najvišje, kepica pa stane kar 3,5 evra.

 

 

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRJutarnji List
Prejšnji članekPoglejte, v katerih slovenski podjetjih so pri izplačilu regresa precej radodarni
Naslednji članekKoliko tehtajo ytong zidaki? Teža siporeksa
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.